Vaderland


Er wordt geregeld beweerd in de media dat Nederlanders een volk van negatieve, ontevreden mopperaars zijn. We mopperen op de politiek, de banken, de politie, de gezondheidszorg, ons cultureel erfgoed en natuurlijk ook op het weer. Nooit is het goed genoeg en het gras aan de andere kant van de heuvel is altijd groener.
Ik weet niet of die bewering klopt. Zeker, soms ontmoet ik mensen die op alles en iedereen wat aan te merken hebben, behalve op zichzelf dan, maar of dat de mainstream van de Nederlandse bevolking is, dat betwijfel ik toch.

Vandaag is in ons land een actie van het Rode Kruis aan de gang om de noodhulp aan de slachtoffers van de orkaan Irma op Sint Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden te kunnen coördineren en bekostigen.
Of je daar aan mee doet en geld overmaakt op het bekende gironummer 5125, dat moet ieder natuurlijk voor zichzelf weten.
Het is ook niet daarom dat ik daar nu over begin, ik wil geen wervingspraatje houden. Maar toen ik vanmorgen de tv even aanzette zag ik dat mensen van diverse pluimage en leeftijden enthousiast geld overmaakten, via allerlei acties of via het gironummer.

En dan denk ik: zijn dat nou diezelfde mopperaars waar de media het over heeft?
Ik kan het me niet voorstellen. Ik denk dat het negatieve beeld wat de media schetst schromelijk wordt overdreven.
Maar misschien wordt het juist daardoor wel een soort “Self Fulfilling Prophecy”.
Als dat zo zou zijn, hoe kunnen we dat dan voorkomen of doorbreken?
Misschien wel door zo’n actie als vandaag (en ook door soortgelijke andere acties zoals bijvoorbeeld: Serious Request) waardoor mensen zich verbonden voelen met elkaar en iets voor anderen over hebben. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Natuurlijk pretendeer ik niet dat je niet kritisch moet zijn en de wereld on je heen niet met een gezonde dosis scepsis moet bekijken. Dat zou wel erg naïef zijn. En in het paradijs op aarde heb ik nooit geloofd. Maar ik weiger te geloven dat Nederlanders het negatieve volkje zijn dat de media ons vaak wil doen geloven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.