Het doden van een heilig hert

heilig_hert

Kent u dat?

U leest de recensie over een film en die is zeer lovend. Maar liefst 5 sterren is dan de beoordeling door de diverse filmrecensenten. Het lijkt een regelrechte aansporing voor een bezoek aan de bioscoop. Andersom komt natuurlijk ook voor. Films worden afgekeurd door de recensenten en mogen in hun handen wrijven als ze de 3 sterren nog halen. Mwah, denkt u dan, moet ik daar wel naar toe gaan?

Ik ben in het bezit van een Cinevillepas waardoor ik redelijk wat films bekijk. Dat doe ik  altijd met veel genoegen, want ik houd ontzettend van het medium. Er zijn films die ik bekijk en die ik al ben vergeten voordat ik de bioscoop uit ben. Ook zijn er films die nog dagen na de voorstelling door mijn hoofd blijven spelen. Zo gaat dat met films bij mij. Ik probeer altijd vooraf aan de voorstelling geen uitgebreide recensies te lezen. Ik wil graag zelf een mening vormen en deze (vooraf) niet teveel laten beïnvloeden door de mening van recensenten.

Maar voor wat betreft de film die ik gisteravond heb gezien was dat onontkoombaar. De kranten die ik las schreeuwden het van de daken: “Een meesterwerk” “Waarschijnlijk de beste film van dit jaar” etc. En de film werd onvoorwaardelijk beoordeeld met 5 sterren.

Toen ik in de bioscoop zat en naar de film keek bekroop mij langzaam het gevoel dat ik naar de verkeerde film zat te kijken, dat ik de verkeerde zaal was ingelopen. Zeker, de titel klopte, de acteurs waren diegenen die het moesten zijn, maar waar bleef dat meesterwerk, die 5 sterren?

Natuurlijk bestaat er verschil van smaak, smaak is per slot van rekening subjectief. Maar wanneer er zo lovend over een film wordt geschreven (lees de recensies er op na) en ik  me zit af te vragen waar ik naar kijk en vooral waarom ik hier naar kijk, dan klopt er toch iets niet.

Ik word daar wel een beetje onzeker van. Ben ik zo dom dat ik de essentie niet begrijp, de quintessenz mis? Of moet ik mijn schouders ophalen en denken dat het wel aan het verschil van smaak zal liggen.

Ik ben daar nog niet helemaal uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.