Mimosas

Mimosas

Toch handig die weerapps. Daardoor kon ik vanmorgen tussen de buien door naar EYE fietsen voor de film Mimosas van de Galicisch-Spaanse regisseur Oliver Laxe en zo goed als droog overkomen.

De film wordt een religieuze western genoemd en een hedendaagse contemplatie over de plek van de mens op aarde. Een ietwat hoogdravende beschrijving mijns inziens, maar laat u daardoor niet afschrikken.

Het verhaal gaat in het kort over een sjeik die wil sterven in de middeleeuwse Berberse handelsstad Sijilmasa en daar met een karavaan naar toe zal reizen. Om er te komen moet de karavaan door een bijna onbegaanbare pas over het Atlasgebergte. Onderweg komt de sjeik te overlijden en gaat de reis met een klein gezelschap verder om hem in genoemde stad te begraven.

Het is een schitterend gefilmde, raadselachtige, zware en lange tocht, in het ruige landschap van het Marokkaanse Atlasgebergte. De film zal ook vertoond worden op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) van 24 januari tot 04 februari 2018.

Toen ik na afloop van de film terugliep naar mijn fiets, zag ik daar een man rondscharrelen. Hij stond voorovergebogen over mijn fiets en bekeek aandachtig het kettingslot. Ik liep naar hem toe en vroeg of hij misschien het sleuteltje wilde hebben zodat hij het slot kon openmaken. Terwijl ik dat zei haalde ik mijn fietssleutels uit mijn zak en liet die aan hem zien. De man, die mij nog niet had opgemerkt, keek me even geschrokken aan, mompelde iets en liep toen van me weg.

Terwijl ik hem nakeek dacht ik even een van de mannen uit de film te herkennen. Maar dat moet verbeelding zijn geweest.

Harme van Kamp

Een reactie op “Mimosas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.