Schaamrood

Het jaarlijkse top 2000 spektakel is weer losgebarsten. Elk jaar luister ik er met veel plezier naar. Natuurlijk niet naar alles, want het gaat ’s nachts ook door, maar overdag staat de radio op NPO 2. Maar toch verandert er ieder jaar iets.

Muziek is altijd belangrijk voor mij geweest. Als kind al luisterde ik bijvoorbeeld naar het liedjesprogramma Barend Bluf, een programma met hoofdzakelijk opvoedkundige  liedjes met een nogal moralistisch karakter.

Later, voornamelijk samen met mijn moeder, naar De Arbeidsvitaminen. En als tiener natuurlijk naar het radioprogramma Tijd Voor Teenagers Top 10 gepresenteerd door Herman Stok.

Hoe gelukkig was ik met de komst van het zendschip Radio Veronica.
Daar werd pas echt de muziek gedraaid die wij als jongeren wilde horen. Eindelijk hadden we onze eigen muziekzender. Maar daarmee begon ook de ellende thuis.

Mijn vader begreep niets van mijn passie voor het luisteren naar muziek en mijn muzieksmaak kon hij helemaal niet waarderen.
Ik begreep daar natuurlijk niets van want hoe kon iemand nu niet houden van Jimmy HendrikxThe Beatles. The Doors en alle regionale bands uit die tijd zoals Cuby and the Blizzards, The Outsiders en The Golden Earrings (jazeker, toen nog met een “s” op het eind). Er was op z’n zachts gezegd vaak wrijving en altijd speelde ik volgens mijn vader de muziek te hard.

Nooit zal mij dat later overkomen, dacht ik toen. Als ik ooit kinderen heb mogen ze
de muziek zo hard afspelen als ze willen. En het meest belangrijke dat ik me toen voornam was dat ik altijd de moderne popmuziek zou blijven volgen èn waarderen.

Nee dus.
Want als ik nu naar de top 2000 luister, zeker in de lagere regionen, moet ik bekennen dat ik steeds meer nummers niet ken om over de uitvoerenden maar niet eens te spreken. Nooit van gehoord, denk ik dan.

Met het schaamrood op mijn kaken, dat dan weer wel.

6 gedachtes over “Schaamrood

 1. Bedankt voor je bezoek aan m’n blog. Ik kom even bij je neuzen…
  Vorig jaar was ik te laat met stemmen op de Top-2000. Woest was ik! Op mezelf, hè?
  Je hoeft je toch niet te schamen als je nummers niet herkent? Kwestie van een andere smaak. Mijn vader kent door mij alle nummers van Bowie (-:
  Groetjes.

  Liked by 1 persoon

 2. Zat je ook aan de radio gekluisterd, Harme, tijdens die laatste uren uitzending van Radio Veronica?
  Thuis kon ik de Top 40 nooit af luisteren. Mijn moeder ging ’s middags altijd naar bed, maar tegen 3 uur kwam ze weer beneden. Had ik alleen de nummers 40 tot 20 kunnen beluisteren…
  Als ik nu de Top 2000 beluister heb ik eigenlijk alleen maar iets met de muziek van de sixties….

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.