
Laatst las ik op de site van een “blogster in crime” over het bestaan van Elfjes. Nee, niet de kleine frêle wezentjes uit sprookjes en dromen, maar als dichtvorm.
Het vers moet in totaal elf woorden bevatten en vijf regels. Regel 1 bestaat uit een woord, regel 2 twee woorden, enzovoort, Regel 5 tenslotte bevat dan weer een woord en is meestal een samenvatting. Je kunt dan ook verdergaan en het laatste woord gebruiken als eerste woord voor het volgende vers en op die manier een reeks maken.
Ik beloofde dat ik het ook eens zou proberen.
Licht vervaagt langzaam dagen worden korter het jaar alweer voorbij levenshaast Levenshaast tijd vliedt veel jaren achter nog weinig voor me melancholie Melancholie vervlogen jeugd jaren van geluk als water dat stroomt ongrijpbaar
Het geheel doet me een beetje aan de Haiku denken.
Dat “puzzeldichten” en op die manier met taal bezig zijn bevalt me. Bovendien, de herfst is voor mij het ideale jaargetijde om te reflecteren.
De klassieke haiku kiest in de regel voor vijf onderwerpen, namelijk de seizoenen (nieuwjaar is in Japan ook een seizoen). De vorm van de haiku is: 1e regel 5 lettergrepen, 2e regel 7 lettergrepen, 3e regel weer 5 lettergrepen.
Een variant op de haiku is de senryu. De senryu heeft de onvolmaakte menselijkheid als onderwerp, in tegenstelling tot de objectief volmaakte natuur als onderwerp van een haiku. De vorm is gelijk aan die van de haiku (3 regels met 5-7-5 lettergrepen).
Hieronder een paar pogingen van mijn hand.
Zwart-wit koeienlijf boven het wazige land deinend op de mist Aan de waslijnen glanzende regendruppels als parelsnoeren Het licht in ogen uit een andere wereld wil ik aanraken
best een mooi gedicht
uit een grote mensenhand
toch klein geschreven
LikeGeliked door 1 persoon
Een kenner zie ik 👍
LikeLike
Ja, prachtig hoor Harme. Je hebt het helemaal!
LikeGeliked door 1 persoon
Thx.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi! En leerzaam. Dank voor deze waardevolle taalles. En wat een productie leg je aan de dag. Compliment.
LikeGeliked door 1 persoon