Beauty is only skin deep


20171211_140555.jpgBeauty is only skin deep, een gezegde dat een oud collega van mij vaak en met veel overtuiging gebruikte. Praktisch gezien had hij had natuurlijk gelijk, maar zoals met veel oneliners heb je er meestal helemaal niets aan. De opmerking gebruikte hij bijvoorbeeld als iemand hem attendeerde op een mooie vrouw of man, waarmee hij dan direct de schoonheid devalueerde.

Wat mij betreft klopt de opmerking ook niet, omdat ik een keer naar de tentoonstelling Body Worlds ben geweest en de geprepareerde lichamen die ik daar heb gezien voor mij ook een bepaalde schoonheid hadden. Maar ik heb inmiddels begrepen dat dat heel persoonlijk is.

Dat de huid een heel belangrijk orgaan is, weet iedereen denk ik wel. Ik herinner me vanuit mijn verpleegkunde opleiding nog termen als: Epidermis, Dermis en Subcutus. Wij als mensen willen onze huid graag mooi houden, iets waar de cosmetische industrie handig op inspeelt. Het begrip mooi houden verschilt overigens per persoon, maar ook per cultuur. Sommigen houden van een door de zon of zonnebank gebruinde huid, terwijl er ook mensen zijn die er juist alles aan doen om de huid zo blank mogelijk te houden. Weer anderen versieren hun huid met tatoeages of zelfs met littekens. Ik zelf bewonder altijd de mooie donkere huid van mensen uit landen van het continent Afrika.

Waar veel mensen gevoelig voor zijn, zijn de gevolgen voor de huid door het ouder worden. Tijdens mijn leven is mijn huid veranderd van een glad, strak en soepel babyhuidje tot een te ruim zittende en op sommige plaatsen rimpelige huid. Nu heb ik bijna mijn hele leven geen smeersels op mijn huid gedaan en ik ben ook altijd een zonaanbidder geweest, dus dat zou zo maar in mijn nadeel kunnen werken.

Toch lig ik er (meestal) niet echt wakker van. Het hoort bij het verouderingsproces van mijn lichaam en ik ben dolblij dat ik dat verouderingsproces in redelijke gezondheid meemaak. Ouder worden heeft, net als bijna alles in het leven, voor- en nadelen. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat wanneer je ouder wordt alles aan je lichaam gaat zakken behalve je tandvlees dat juist optrekt. Klopt, en leuk is dat natuurlijk niet. Maar zoals Cruijff al repliceerde heeft elk nadeel zijn voordeel. Ik hoef bijvoorbeeld mezelf niet meer zo nodig te bewijzen en mijn opvliegend karakter is stukken milder geworden.

En mijn huid? Die probeer ik dan toch maar zo lang als mogelijk in shape te houden met geregeld wat fitness en gezonde voeding. En verder is het misschien toch helemaal niet zo gek om af toe te denken: Beauty is only skin deep.

4 gedachtes over “Beauty is only skin deep

 1. Nog een jonkie hier, maar wel hopend dat de beauty bij mij vooral ‘diep’ zit. Terwijl ik dit lees staan m’n follikels (waarvan ik net achter het bestaan ben gekomen) namelijk in brand; ’t is geen gezicht. Beauty; ’t blijft een interessant iets. In de tijd dat ik haast in gewicht ben verdubbeld, heb ik ook heel wat inzicht in het schoonheidsideaal opgedaan. Ik houd maar op met typen, voor ik doorschiet in marginaal gedraal. Daar is Harme toch echt beter in.. Ik lees voortaan graag mee 😉 Groetjes, Anne

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk dat je me bent gaan volgen, voel het als een compliment.
   Heb ook even op jouw blog rondgekeken en direct al ging er een nieuwe wereld voor me open toen ik over je BuJo las. Ga zeker verder lezen en zal je ook volgen. Groet, Harme.

   Geliked door 1 persoon

 2. Een mens moet zijn eigen schoonheidsideaal bijstellen met de leeftijd. Als je dat niet kan, dan word je doodongelukkig… het is wat het is… Maar hoor wie het zegt. Ik vind het helemaal niet zo leuk… je uiterlijke beauty verliezen is toch een beetje afscheid nemen. Toch probeer ik het te aanvaarden. Ik ga niet voor ingrepen of zo. Smeren doe ik wel. Altijd gedaan. Met bevredigend resultaat.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.