Verleden of Toekomst

Wekkers

Vorige week had ik het met een vriendin over tijd, over verleden en toekomst. Over herinneringen en nieuwsgierigheid naar hoe het verder met de mensheid zou gaan,

Op een bepaald moment stelde ze me toen de vraag wat ik zou doen als ik één keer de mogelijkheid zou krijgen met een tijdmachine te reizen. Zou ik teruggaan in de tijd of zou ik naar de toekomst willen. En hoe ver terug of vooruit dan wel?

Ik wilde direct al antwoorden dat ik wel naar het jaar 2217 zou willen reizen. Tweehonderd jaar vooruit in de tijd zou toch te gek zijn, zo dacht ik. Zou eindelijk mijn vraag worden beantwoord hoe het zal gaan met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, maar ook hoe de gezondheidszorg dan zou zijn, of we überhaupt nog ziek worden en wat de gemiddelde leeftijd van de toekomstige mensen zal zijn en of we een oplossing zouden vinden voor het milieuvraagstuk en en…

Maar toen ik even pas op de plaats maakte met mijn op hol geslagen gedachten en er een poosje rustig verder over nadacht, leek mij terug in de tijd ook zo gek nog niet. Tweehonderd jaar terug dan? Dat zou dan in het jaar 1817 zijn, of terug naar mijn geboortejaar.

Ik zei haar dat ik het antwoord zo direct niet zou weten en vroeg of het echt om maar één keer ging. Ja, dat zou het zijn, een eenmalige mogelijkheid. “Maar hoe lang zou ik dan in de gekozen tijd mogen verblijven, een dag, een week, een maand of nog langer?” “Denk nou eerst maar eens na waar je naar toe wilt, dan kijken we wel weer verder,” zei ze.

Nou en dat doe ik dus nog steeds. want nog altijd weet ik niet wat ik zou kiezen. Wat in eerste instantie een makkelijke vraag leek, is inmiddels een schier onoplosbaar probleem voor me geworden. Met andere woorden: ik kom er niet uit. Ik weet het niet.

TijdmachineDe meest gekke gedachten zijn door mijn hoofd gegaan. Van nog een keer als kind met mijn ouders en zussen kerstfeest vieren tot door een futuristische stad lopen met mijn vriendin de Bio-Electrionic Regulation Emulator Robot met de naam Tinker. En alles, maar dan ook werkelijk alles wat daar tussenin kan zitten.

Ik zal tegen mijn vriendin moeten gaan zeggen dat ik er gewoonweg niet uitkom. Dat het voor mij onmogelijk blijkt om te beslissen. En dat ik dus geen gebruik zal maken van haar tijdmachine.

Ik weet nu al hoe ze me zal gaan aankijken.

Bron afbeeldingen: Pixabay en Harme van Kamp

4 gedachten over “Verleden of Toekomst

  1. Een moeilijke vraag. Ik denk dat je eerste impulsieve reactie misschien wel de beste keuze is. Zo zou ik altijd graag in de jaren 1950 een jonge vrouw zijn geweest. De beelden in films en reclame spreken me aan… Maar als ik dan doordenk… ook tweehonderd jaar terug lijkt me leuk… die mooie lange jurken… maar anderzijds… zo primitief… Neen, ik kom er ook niet uit Harme. Moeilijke vraag, maar wel leuk om een boom op te zetten.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.