In rook opgegaan

CroydonReclame2

Vliegtuigplaatjes sparen, dat was voor de eerste keer dat ik een belang had bij het fenomeen roken. In dit geval via het roken van mijn vader.

Op doordeweekse dagen rookte mijn vader shag, maar in het weekeinde en op bijzondere dagen gunde hij zichzelf sigaretten. En mijn vader was zo lief om voor mij het sigaretten merk Croydon te roken. Want op de uitschuifbare binnenzijde van het schuifpakje stond een vliegtuig afgebeeld. Deze plaatjes moest ik dan uitknippen en in het daarvoor bestemde album plakken. Deel 1 dateert uit 1953, de delen 2 en 3 uit respectievelijk 1954 en 1955.

De 3 delen bij elkaar bevatte 192 plaatjes.

En daar zat nu het probleem. Omdat mijn vader in die tijd alleen in het weekeinde sigaretten rookte duurde het allemaal veel te lang. En met 192 weggedampte pakjes Croydon sigaretten zou ik er ook niet zijn geweest. Want maar al te vaak werd mijn vreugde de grond ingeboord wanneer ik in het pakje een afbeelding aantrof die ik al had.

Een hele week lang had ik moeten wachten. Was ik op vrijdagmiddag na schooltijd met een paar gulden in mijn hand geklemd naar de sigarettenwinkel van Wilmink gerend om twee pakjes shag en een pakje Croydon te kopen. Had ik de uren geteld tot het moment dat mijn vader het goudkleurige bandje van het cellofaan met een geroutineerd gebaar zou wegtrekken, het pakje open zou schuiven om de eerste sigaret van die week te pakken en ik op de achterkant van het uitschuifbare deel kon kijken om te zien welk vliegtuig er deze week aan mijn verzameling zou kunnen worden toegevoegd.

Het gevoel van teleurstelling op het moment dat ik zag dat er een vliegtuig stond afgebeeld dat al in mijn bezit was, kan ik opnieuw oproepen wanneer ik daar aan terugdenk. Al de spanning van het wachten en het verlangen was vergeefs geweest. Ik zou opnieuw een week geduld moeten hebben.

Maar soms, heel soms zag ik op zo’n moment van diepe droefheid hoe mijn moeder mijn vader met een vragende blik aankeek. En dan gebeurde het wonder. Mijn vader dacht even na terwijl hij zijn groen-grijze ogen op mij had gericht. Dan knikte hij, stond op vanuit zijn stoel, haalde zijn bruine portemonnee uit zijn achterzak en gaf me het geld om nog een pakje Croydon te gaan halen. Op slag veranderde dan de wereld om mij heen en kwam opnieuw de zon in mijn leven. Als een haas moest ik dan voor de tweede keer die dag naar de sigarettenwinkel rennen. Veel tijd was er niet want de winkel sloot op vrijdagen om 19.00 uur.

Nooit heb ik de hele verzameling compleet gekregen. Ergens is mijn aandacht voor de plaatjes verslapt en uiteindelijk totaal verdween, zeker toen mijn vader overstapte op een ander merk sigaretten.

En waar de albums gebleven zijn? In rook opgegaan.

Croydon3

8 gedachtes over “In rook opgegaan

  1. Mijn oom heeft zich ingespannen door al rokend autoplaatjes voor zijn neef te sparen. Hij heeft toen zóveel gerookt dat hij het vies begon te vinden (zo gaat het verhaal tenminste). Het album kwam helemaal vol en mijn oom stopte daarna met roken (alweer: volgens het familieverhaal).

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.