Bijlmerbajes


BijlmerbajesJarenlang heb ik er gewerkt, in een van de torens van de Bijlmerbajes in Amsterdam. De officiële naam van het complex was: Penitentiaire Inrichting Amsterdam –  Over Amstel (PIA – PIOA), maar die naam gebruikte praktisch niemand.

Het complex is de laatste jaren een aantal keer van bestemming gewisseld. Sinds 2016 was het in gebruik als asielzoekerscentrum (AZC). De laatste tijd was het tevens een broedplaats voor veel activiteiten onder de verzamelnaam Lola Lik. Ook was er een door asielzoekers gerund restaurant genaamd A Beautiful Mess.

De tijd dat ik er werkte was het echter nog volop penitentiaire inrichting. Ik ben in de Bijlmer Bajes begon als Forensisch Begeleider in de Forensische Observatie en Begeleidings Afdeling (FOBA). De FOBA was de crisisopvang van de gevangenissen en huizen van bewaring. Gedetineerden die in een psychische crisis waren beland werden tijdelijk op de FOBA geplaatst.  Tegenwoordig is de naam verandert in Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC).

Hieronder een documentaire over afdeling 7 (inkomstenafdeling) van de FOBA.

Eén van de torens, met de naam De Singel, werd in 1998 omgevormd tot TBS kliniek om de toenmalige wachtlijsten van tbs-gestelden weg te werken. Vanaf het eerste begin ben ik daar werkzaam geweest als (coördinerend) sociotherapeut en later als leidinggevende van twee teams sociotherapeuten.

in 2003 is de kliniek gefuseerd met de tbs-kliniek Dr. F.S. Meijerskliniek in Utrecht en zijn deze klinieken samengevoegd onder de naam Flevo Future. Vanaf 2006 is de naam veranderd in de Oosvaarderkliniek en is de nieuwe kliniek in de wijk Almere Oostvaarders betrokken waar ik ook enkele jaren heb gewerkt als leidinggevende.

Gisteren was ik met een oud collega terug bij de Bijlmerbajes. We wilden nog een keer rondkijken omdat in 2018 de boel tegen de grond gaat om plaats te maken voor vele honderden nieuwbouwwoningen. Een groot deel van het materiaal waarmee de bajes ooit is gebouwd wordt hergebruikt in de de woningen in dit nieuwe “Bajes kwartier.” 

Hoewel we er officieel niet in mochten, lukte het ons om via de brandtrappen in “onze toren” te komen. Pure nostalgie was het om daar weer rond te lopen. Er was zeker het een en ander verbouwd in de loop der jaren, maar ook veel was hetzelfde gebleven.

De beroemdste en beruchtste gevangenis van Nederland wordt gesloopt. Einde van een tijdperk.

Hieronder wat foto’s die ik gisteren heb genomen.

Voormalige hoofdingang Bijlmerbajes.jpg
Voormalige hoofdingang
Centrale gang PIOA.jpg
Centrale gang
20171227_135909.jpg
Een van de zeven afdelingen
20171227_135853.jpg
“Kamer” van de patiënt (tbs-gestelde)
20171227_141724.jpg
Kantoor van de sociotherapie op een afdeling
20171227_140234.jpg
Separeer afdeling (dakpaviljoen)
20171227_140432.jpg
Separeer ruimte
20171227_140128.jpg
Luchtruimte op de separeer afdeling

14 gedachtes over “Bijlmerbajes

 1. Wauw! Zo leer je iemand weer wat beter kennen. Ik heb laatst toevallig de docu op Ned. 1 (?) gezien, dit ging over 40 jaar Bijlmerbajes. Ik vond het erg interessant. Zo anders ook dan hoe het nu gaat (denk ik). Ik kijk er wel van op dat het gesloopt word. Maar ja, Nederland is maar klein en ze moeten ergens plaats vinden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heb die docu over 40 jaar nog niet gezien, moet nog wel ergens te vinden zijn. Ten tijde van de bouw van de Bijlmerbajes, in de jaren 70, dacht men totaal anders over hoe gedetineerden moesten worden gehuisvest dan in deze tijd. Door de bouw en het cellenoverschot is er voor gekozen deze bajes te slopen. Wat ik mooi vind is dat 98% van het sloopmateriaal wordt hergebruikt in de nieuw te bouwen woningen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Begrijpelijk dat je nog een keer binnen wilde kijken. Een laatste blik op je verleden…
  Ik heb een keer een bezoek aan een PI gebracht tijdens een open dag. Vond het zeer de moeite waard.
  Je hebt een indrukwekkend werkverleden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, niet meer als bajes. Stamt uit begin 70 jaren Vanaf 31 december moet alles er dus uit zijn en wordt met de sloop gestart. Torens schijnen vol te zitten met asbest. Slopen is blijkbaar goedkoper dan renoveren voor woonfuncties.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.