Testről és lélekről

Testrol_es_lelekrolHet is niet mijn bedoeling om recensies te schrijven over films die ik heb gezien. Dat gebeurt al in ruime mate door de recensenten van de diverse media. Ook zijn er blogs te vinden die daarin zijn gespecialiseerd. Dus, hoewel ik mede dankzij mijn Cinevillepas  veel films zie, schrijf ik er maar zelden over.

Maar soms kan ik de verleiding niet weerstaan om een film onder het voetlicht te brengen. Dat is ook het geval met de Hongaarse film Testről és lélekről, uit 2017, geschreven en geregisseerd door Ildikó Enyedi. De film kreeg de Engelstalige titel  On Body and Soul mee.

In de openingsscène zien we twee herten door een besneeuwd naaldbos lopen , een mannetje en een vrouwtje. Ze draaien om elkaar heen, graven wat in de grond op zoek naar wat voedsel en gaan dan weer verder. In een mooi shot legt het mannetjesdier even zijn kop op de rug van het vrouwtje. Het is een idyllisch beeld waarvan de betekenis pas verderop in de film duidelijk zal worden. 

De manier van filmen is indringend “op de huid” en wisselt voortdurend tussen de schoonheid van de details naar de wreedheid van het dagelijkse leven. De film is grotendeels opgenomen in een abattoir en confronteert de kijker bij tijd en wijle met de surrealistische werkelijkheid van de vleesindustrie.

In On Body en Soul lopen schoonheid en wreedheid naadloos in elkaar over. Ildikó Enyedi wil daar wellicht mee laten zien dat deze uitersten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De film gaat over de kwetsbaarheid van het menselijke contact, de angst jezelf bloot te geven aan een ander. Het slot van de film is confronterend en blijft in mijn hoofd rondspoken. Maar de filmmaker weet de kijker toch hoopvol naar huis te laten gaan. Een film van grote klasse.

Harme van Kamp

2 reacties op ‘Testről és lélekről

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.