Waterrat

zwemdiplomas1Ik ben opgegroeid in Loosduinen, een dorp aan de rand van Den Haag en op een steenworp afstand van zee, strand en duinen. Het waren plekken waar ik als kind veel vrije tijd heb doorgebracht.

Met mijn vriendjes zwierven door de duinen en verkenden de bunkers die toen nog toegankelijk waren. Na een storm zochten we op het strand naar aangespoelde dingen die voor ons van waarde waren. En als het weer het toeliet speelden we in zee.

Ik schrijf met opzet “speelden” want zwemmen was er voor mij niet bij. Mijn ouders hadden mij op het hart gedrukt nooit verder in zee te gaan dan tot daar waar ik nog grond onder mijn voeten had en stevig kon staan. Ze lardeerden die waarschuwing steevast met praktijkvoorbeelden van mensen die de kracht van de zee niet kenden -meestal vakantiegangers uit landen zonder zee- of mensen die de zee hadden onderschat en dit met hun leven hadden moeten bekopen. Keer op keer werd deze waarschuwing herhaald. Het leek mij een gruwelijke ervaring meegesleurd te worden door de zee, machteloos spartelend het strand proberend te bereiken, dus ik volgde hun waarschuwing maar al te graag op.

Daar kwam bij dat ik op de Gereformeerde lagere school die ik als kind bezocht nooit zwemles heb gehad. Altijd was er een excuus waardoor de zwemles geen doorgang kon vinden. De gymleraar was langdurig ziek, het zwembad was gesloten wegens een maandenlange verbouwing of er werd gewoon helemaal niets gezegd, maar nooit heb ik daar ook maar een zwemles gehad. De reden waarom mijn ouders mij niet zelf naar zwemles hebben gestuurd, is mij verder onbekend, maar had wel logisch geleken, zeker nadat ik als kind tijdens het vissen een keer bijna ben verdronken.

Tot op de dag van vandaag heb ik geen enkel zwemdiploma. Ik kan een beetje zwemmen, dat heb ik mezelf aangeleerd, en wat spetteren in het water als het lekker weer is en tijdens vakanties in warme landen, maar dat mag in geen enkel opzicht echt zwemmen worden genoemd. Een waterrat ben ik niet en zal ik ook nooit meer worden.

En als ik dan in een warm vakantieland de zee inga, hoor ik nog altijd de waarschuwing van mijn ouders nooit verder in zee te gaan dan tot daar waar ik nog grond onder mijn voeten heb. Zodra ik daar aan denk is voor mij de lol er af en ga ik terug naar het strand. Heel cool natuurlijk, als iemand die net een paar kilometer heeft gezwommen.

Harme van Kamp

16 reacties op ‘Waterrat

 1. Ik ben opgegroeid in hartje Rotterdam maar mijn ouders wilden toch dat mijn broertje en ik naar zwemles gingen. Schoolzwemmen heb ik nooit gehad. Een tante van me is op oudere leeftijd naar zwemles gegaan. Dus, Harme, het is nog niet te laat…

  Liked by 1 persoon

 2. Ik begrijp jouw ouders wel… goedbedoelde raad/angst… het komt van ergens. Mijn vader was ook zo bang voor zijn kinderen omdat een vriendin van hem (een geoefend zwemster) was verdronken in zee.
  Troost je, ik kan wel zwemmen, maar ik voel mij desondanks ook niet zo veilig in het water. Een beetje dobberen in zee op een warme dag vind ik heerlijk, maar nooit waar ik de bodem van de zee niet voel.

  Liked by 1 persoon

 3. Dat “niet verder dan tot je knieën in het water” is herkenbaar voor mij. Wij wonen dichtbij het strand en ook ik kreeg vele malen die raad. En heb het mijn kinderen ook weer op het hart gedrukt. Al gaan we iets verder dan de knieën, moet ik bekennen. Maar de kracht van de zee onderschatten we niet. Het blijft me verbazen dat sommige mensen op een luchtbed de zee in gaan…

  Liked by 1 persoon

 4. Mooie jeugdherrinering, maar zwemmen zou je natuurlijk alsnog kunnen gaan leren. Ik had een tante die nog op hoge leeftijd zwemles nam. Dus wat let je, mooi doel voor dit jaar misschien? Groetjes El

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.