Tinnitus


Sinds enige jaren heb ik last van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Wanneer het precies is begonnen weet ik niet, maar het is zeker 5 jaar geleden.

Op een dag viel het me ineens op; een licht suizen alsof er in de verte een ventilator aanstond. Zal wel weer weggaan dacht ik, zoals zo vaak gebeurt met onverklaarbare pijntjes of andere ongemakken. Maar het ging niet weg. Niet de volgende dag, niet de dag daarna en ook niet de weken die er op volgde. Het bleef en was er elke ochtend wanneer ik mijn ogen open deed.

In de loop van de jaren heb ik er door deze en gene naar laten kijken, maar steeds hoorde ik hetzelfde verhaal: niets aan te doen, mee leren leven. Wel bleek dat ik een kleine gehoorschade had, waarschijnlijk veroorzaakt door te hard geluid, wat mede oorzaak zou kunnen zijn van de tinnitus. Ook een bepaald medicijn dat ik gebruik kan als bijwerking tinnitus veroorzaken.

Natuurlijk ook rondgekeken op het world wide web, maar dan kom je al snel terecht in de hoek van de kwakzalverij en daar heb ik (vooralsnog) weinig vertrouwen in.

Gelukkig was het suizen van dien aard dat ik het, wanneer ik bezig was, kon negeren. En relativeren kan ik als de beste. Zo gingen de jaren voorbij. Maar de laatste weken wordt het geluid harder en ook anders. Bovenop het suizen hoor ik nu ook een continu hoog piepje dat moeilijker is te negeren.

En nu begin ik me toch voorzichtig aan wat zorgen te maken. Is dit het begin van een steeds luider wordende tinnitus, of zijn de toename en de verandering slechts tijdelijk? Het geluid fluctueerde immers wel eerder in volume.

Genoeg vragen om toch maar weer eens actie te gaan ondernemen. Afspraak met cardioloog gemaakt om te kijken of er ruimte is voor andere medicatie en afspraak maken met KNO arts.

Ik heb er helemaal geen zin in, maar wat moet dat moet. Het zal mij benieuwen.

27 gedachtes over “Tinnitus

 1. Wat akelig. Ik heb suisoren door de antidepressiva. Wat je zegt, als ik bezig ben is er niets aan de hand, maar net als nu ‘hoor’ ik het ook. Ik hoop dat ze je hiermee kunnen helpen. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 2. Vandaag had ik iemand op bezoek die arbeidsongeschikt was geraakt agv tinnitus. Het geluid was zo hard dat het zelfs het geluid van een passerende trein overstemde. Met medicatie én met cognitieve gedragstherapie is de draagkracht vergroot. Zijn klachten zijn nu dusdanig hanteerbaar dat hij weer gedoseerd kan werken. Hij geeft als ervaringsdeskundige ook voorlichting over deze behandelmethode.

  Geliked door 1 persoon

 3. Toevallig ook last van, en toevallig net vernomen dat er een nieuwe behandeling is: door middel van een neurostimulator zou je namelijk je brein kunnen ‘resetten’. Wel jammer dat de tinnitus gewoon nog terug kan komen na zo’n re-wire… maar misschien een idee voor hen die het gepiep en geruis echt niet meer kunnen verdragen..!

  Geliked door 1 persoon

   1. Tja.. als we de statistieken mogen geloven ( wellicht weet je het al 😉 ) heeft 20% van de bevolking (wel eens) last van tinnitus, zo vertelde de radio me. Daarbij heb ik ook misofonie, wat ik als veel hinderlijker ervaar.

    Like

 4. Balen! Ik heb het ook maar in een mate waarin ik het meestal kan accepteren dat het er is. Wat ik wel mis is niet neer kunnen genieten van de stilte. Hoe stiller het is, des te duidelijker is de “ruispieptoon”! Ik kom veel mensen tegen die er last van hebben.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ook een lotgenoot. Het gepiep is constant aanwezig, maar als ik bezig ben valt het minder op. Na het verblijf in een groep (gesprekken door elkaar) is het aanzienlijk erger, ik ben die situaties zelfs zoveel mogelijk gaan mijden. Ben ik goed uitgerust, dan is het naar verhouding minder. Ben ik verkouden (ik ben gelukkig het afgelopen jaar niet verkouden geweest), dan is het erger. Lijkt toch een neus/oor verband te zijn, maar dat zeker niet alleen. Een (vermoedelijke) kwakzalver zei dat het aan de amalgaanvullingen van mijn gebit kan liggen. Maar ik heb al jaren geen amalgaan meer in de gaten van mijn gebit, daar proppen ze tegenwoordig andere kunstmiddelen in. De GGMD heeft een behandelprogramma ontwikkeld, maar dat heb ik (nog?) niet gevolgd.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Harme,
  Enjoy de club van Tinnitus. Een lastig en soms vervelend gebeuren. Ik heb het al jaren. Mocht er een remedie voor zijn hoor ik het graag. Met druk bezig zijn heb ik er geen problemen mee maar na mijn operatie en meer zitten wordt het vervelend. Heb er ooit eens een soort ruis apparaatje voor gehad maar dat was het zeegeluid. Je mocht er niet mee onder de douche of zwemmen….en je snapt het misschien al…dat gebeurde toch. Laat dan maar deze ruis het zijn en hopen dat er ooit iets uitgevonden wordt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.