Sinds enige jaren heb ik last van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Wanneer het precies is begonnen weet ik niet, maar het is zeker 5 jaar geleden.

Op een dag viel het me ineens op; een licht suizen alsof er in de verte een ventilator aanstond. Zal wel weer weggaan dacht ik, zoals zo vaak gebeurt met onverklaarbare pijntjes of andere ongemakken. Maar het ging niet weg. Niet de volgende dag, niet de dag daarna en ook niet de weken die er op volgde. Het bleef en was er elke ochtend wanneer ik mijn ogen open deed.

In de loop van de jaren heb ik er door deze en gene naar laten kijken, maar steeds hoorde ik hetzelfde verhaal: niets aan te doen, mee leren leven. Wel bleek dat ik een kleine gehoorschade had, waarschijnlijk veroorzaakt door te hard geluid, wat mede oorzaak zou kunnen zijn van de tinnitus. Ook een bepaald medicijn dat ik gebruik kan als bijwerking tinnitus veroorzaken.

Natuurlijk ook rondgekeken op het world wide web, maar dan kom je al snel terecht in de hoek van de kwakzalverij en daar heb ik (vooralsnog) weinig vertrouwen in.

Gelukkig was het suizen van dien aard dat ik het, wanneer ik bezig was, kon negeren. En relativeren kan ik als de beste. Zo gingen de jaren voorbij. Maar de laatste weken wordt het geluid harder en ook anders. Bovenop het suizen hoor ik nu ook een continu hoog piepje dat moeilijker is te negeren.

En nu begin ik me toch voorzichtig aan wat zorgen te maken. Is dit het begin van een steeds luider wordende tinnitus, of zijn de toename en de verandering slechts tijdelijk? Het geluid fluctueerde immers wel eerder in volume.

Genoeg vragen om toch maar weer eens actie te gaan ondernemen. Afspraak met cardioloog gemaakt om te kijken of er ruimte is voor andere medicatie en afspraak maken met KNO arts.

Ik heb er helemaal geen zin in, maar wat moet dat moet. Het zal mij benieuwen.