Heen en Weer


We zijn hier aan de oever van een machtige rivier
De andere oever is daarginds, en deze hier is hier
De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland
En dit heet dan de overkant, onthoud u dat dus goed
Want dat is van belang voor als u oversteken moet
Dat zou nog best eens kunnen, want er is hier veel verkeer
En daarom vaar ik steeds maar vice versa heen en weer

Dit lied van drs. P. zullen veel mensen herkennen en zelf kennen en kunnen meezingen, zeker het refrein.

Heen en weer
Heen en weer
Heen en weer
Heen en weer

Het lied gaat dan nog een paar coupletten door, maar die schenk ik aan de liefhebber via deze link.

Ik maak ook bijna dagelijks gebruik van de pont, of zoals het hier wordt genoemd “het IJ veer.” Het is het veer dat heen en weer vaart tussen Amsterdam Noord en Amsterdam Centrum. Nu varen er meerdere veren tussen Noord en Centrum, maar waar ik op doel is het veer dat vertekt vanaf de NDSM-pier en vaart naar Centraal Station.

14 Minuten duurt de overtocht. Tijd die ik gebruik om te staren. Staren naar het witgekuifde boegwater. Naar de zwanen die vaak halverwege bij de in het water gebouwde appartementen deinen, geduldig wachtend op het moment dat hen voedsel wordt toegeworpen. Naar het wisselende kleurenpalet van de luchten boven de stad. Naar de mensen die met me meevaren en bezig zijn met elkaar of zichzelf.

Omdat er tijdens de overtocht niets anders hoeft dan me te laten overvaren, ervaar ik die overtocht als een moment van meditatie, van bezinning. Het heeft op mij een reinigende werking, alsof al dat water mijn gedachten voor een moment wegwast zodat er ruimte komt voor nieuwe spinsels.

Bij aankomst aan de overkant ben ik klaar voor de hectiek van de stad en kan ik alles aan. En als ik weer terugvaar naar “Noord” is er tijd genoeg om al het moois van de stad een plekje te geven.

17 gedachtes over “Heen en Weer

  1. Leuk en herkenbaar Harme. Hier is de overkant Vlissingen. En als we in Vlissingen zijn kijken we naar onze overkant. Op het water is er altijd iets te zien… vooral de gigantische containerschepen imponeren, maar als je een zeehondje ziet, dan kan de dag helemaal niet meer stuk.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.