The Arabian Passion


Passion2Ik ben een liefhebber van klassieke muziek. Johann Sebastian Bach is een van mijn favoriete componisten. “Geen dag zonder Bach” is dan ook mijn credo.

Thuis speel ik mijn muziek vanaf Spotify en heb via het “Sonos Home Sound System” geluid in mijn woning waar ik dat wil.

Het mooie van Spotify is dat ik geregeld in aanraking kom met muziek of muziekstijlen die mij totaal onbekend zijn. Ook vandaag gebeurde dat weer. Ik kwam terecht op een cd met delen van de Matthaüs- en Johannes Passion met de titel The Arabian Passion according to J.S. Bach. Een en ander wordt uitgevoerd door het Arabische ensemble Sarband met zang van de Libanese alt Fadia el-Hage.

Het is verrassend te horen hoe het Erbarme Dich gezongen wordt in het Arabisch, begeleid door Oosters huilende strijkers.

In het stuk Geduld, Geduld! wordt gebruik gemaakt van Arabische trommels en in het laatste deel van het stuk wordt een solo uitgevoerd op een Arabisch snaarinstrument (kanun?).

Het deel Jesum von Nazareth uit de Johannes Passion wordt gebracht als een jazzy stuk  met een viool solo waarin, wat mij betreft, niets van het origineel is te herkennen.

In zijn Arabische passie vergelijkt Vladimir Ivanoff, muzikaal directeur van Sarband, het lijden van Jezus en dat van het gekoloniseerde Midden-Oosten in de tijd van het Nieuwe Testament met de huidige situatie.

Het Ensemble Sarband streeft met zijn Arabische passie naar een tot wederzijds begrip aanzettende mix van de barokke precisie van Bach met de spontaniteit van Arabische muziek en de jazz.

Wat mij betreft is het een curieus, goed bedoeld experiment waar ik met plezier naar heb geluisterd. Maar door de mix van verschillende muziekstijlen spreekt lang niet alles mij aan.

Oordeel zelf.

 

 

10 gedachtes over “The Arabian Passion

  1. Heb net de Tiende van Teil weer gezien over de Johannus Passion. Daar was een bewerking van het Es wist volbracht ik dacht in het Joods gezongen en met instrumenten uit de moslim cultuur gezongen door Rosina Fabius. Ik ben daar zo van onder de indruk en nu kom ik jouw blog tegen over Arabische passie. Ik ga het luisteren en zo te zien kan ik veel leren van jouw muziek blogs. Super.

    Geliked door 1 persoon

  2. Erg mooi!
    Bach is hier ook veel in de lucht.
    Gisteravond was ik naar een avond die georganiseerd waar een vluchteling uit Syrië vertelde over muziek uit zijn land. Was ook mooi, mede vanwege de melancholie en het authentieke geluid.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.