Blackbird


Exact om half acht begon het, verscheurde het de rust van de vroege ochtend. Het geluid van een stampende heimachine. Het is een ritmisch stampend, enigszins galmend geluid dat alle andere geluiden verdringt .

Mijn eerste neiging was om geïrriteerd te reageren en harde muziek aan te zetten. Maar toen ik de moeite nam er goed naar luisteren, veranderde het geluid. Dat ritmisch gestamp werd een metafoor voor de groei van de stad. Plotseling was het alsof ik de hartslag van Amsterdam hoorde. Een krachtige, trillende hartslag. En het was ineens een beetje minder erg.

Maar toen, tijdens de relatieve stilte tussen twee heimomenten, hoorde ik iets anders. Iets zo tegengesteld aan het mechanische geluid van het heien, zo delicaat en breekbaar, dat ik mijn adem inhield, bang als ik was het daarmee te verjagen. Ik kon slechts mijn ogen sluiten, me overgeven aan het geluid en luisteren.

Ik hoorde het voor de eerste keer dit jaar en ik voelde, ik wist dat daarmee de toon was gezet. De winter gaat voorbij. Uiteindelijk. De merel vertelde het aan mij en aan alle anderen die het horen wilde.

 

18 gedachtes over “Blackbird

 1. Nog een paar weken en dan word ik rond 5 uur gewekt door een concert gegeven door merels. Eén begint en de rest valt bij en geeft antwoord! Ze gaan ongeveer een half uur door en dan is het ineens weer stil! Dan draai ik me om en slaap nog even verder

  Geliked door 1 persoon

 2. ik hoorde de merels de afgelopen week ook weer, voor het eerst… “Ik zie met vreugd de dagen lengen, de lieve lente nadert weer” zei mijn grootvader dan. Dat zei hij trouwens al rond de kerst….

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat verlang ik naar dat lieflijk vogeltjesgeluid… hier zijn ze nog stil. Ofwel worden ze overstemd door de wind, ofwel door de zaagmachines waarmee ze de bomen aan het omhakken zijn bij de buren. Ondertussen kan ik wel genieten van het zicht op een fazant die door de tuin wandelt, een witte reiger die landt in de sloot en de meesjes die hangen te knabbelen aan de vetbollen.

  Geliked door 1 persoon

   1. De buurvrouw is 90 en doet steeds vaker een beetje vreemd… Nu laat ze de mooiste bomen (o.a. een gezonde eik!) onthoofden… regelmatig knipt ze gaten in de heg… En als ze ons een takje ziet snoeien dan wordt ze heel furieus. Ze ontsteekt vaak in vlammende woede, zomaar uit het niets… We laten haar maar doen en proberen er rustig onder te blijven want ze is toch niet meer voor rede vatbaar. Je kan het slechter treffen met je buren. Die van ons zijn best moeilijk, maar heel rustig.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.