Jeugdherinneringen

Moederskindje

 

Ik was een moederskindje, zoals dat werd genoemd in de jaren dat ik jong was.

Ik vond het heerlijk om bij mijn moeder in de keuken te zijn en af en toe wat hand en spandiensten in huis te verrichten. Meestal stelde dat niet zoveel voor denk ik nu, maar als kind had ik het idee dat ik een zinvolle bijdrage leverde en mijn moeder echt hielp.

De bijdragen konden bestaan uit bijvoorbeeld stofzuigen, bedden opmaken, pannen uitlikken (dan waren ze immers makkelijker af te wassen), of de oranje spaarzegeltjes van de Loosduinse Winkeliersvereniging (LWV) opplakken. Maar het liefst van alles assisteerde ik toch in de keuken. Wanneer mijn moeder bezig was met de bereiding van de dagelijkse warme maaltijd.

In die tijd werd er bij ons thuis “gewoon” Nederlandse pot gekookt. Aardappels, jus en groenten met op woensdag een balletje gehakt en op zondag een stukje vlees. Zo ging dat toen. Veel geld was er niet, maar voor zover ik me kan herinneren genoot ik als kind altijd van de maaltijden en at ik met smaak. Niemand maakte zulke lekkere hachee, rode kool of tomatensoep, als mijn moeder.

20180124_101243.jpgWanneer mijn moeder aan het koken was, gebruikte ze soms een kookboek. Het was het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool geschreven en  samengesteld door C.J. Wannee.

Als kind was het een van mijn grootste genoegens te bladeren in dat boek terwijl mijn moeder boven de dampende pannen stond. Er stonden prachtige kleurenplaten in van allerlei exquise gerechten, taarten, koekjes, nagerechten en salades. Maar ook afbeeldingen van de meest geheimzinnige kaassoorten, de vreemdste vissen, paddenstoelen en fruitsoorten.

Eekhoorntjesbrood, Fluweelpootje, Reine Claude, Vossebes, Dille, Zeewolf, Geep, Kwabaal, Robio di Robiola, Noorse geitenkaas, het kon allemaal niet op.

Maar het was toen de ver van mijn bed show. Onbereikbaar.
Waarschijnlijk juist daarom zo ontzettend mooi.

20180124_105209_001.jpg

16 reacties op “Moederskindje

 1. Die oude kookboeken zijn echt juweeltjes. Zat laatst nog met mijn schoonmoeder over die van haar gebogen; zo handig. Nu had die niet zulke mooie platen hoor. Wat een mooie en waardevolle herinnering is dit. ♥️

  Liked by 1 persoon

 2. Waarschijnlijk Hollandse kost
  omdat de boer niet at
  wat hij niet kende
  Nu meer keus
  en
  ook soepgroente
  kan in de pasta

  Liked by 1 persoon

 3. Geweldig oude kookboeken en ik heb zelf de latere versie van De Amsterdamse Huishoudschool. Het oude kookboek van mijn moeder heb ik ook, het Margriet kookboek uit de jaren vijftig en dat is mij zeer dierbaar. Ik was al heel jong aan het bladeren in dat boek, ik ken het al mijn levenlang. Mooi die herinneringen. Bedankt voor het delen. Groet El

  Like

 4. Bij ons is dat een ‘kakkernest’ , de jongste van de kinderen die aan moeders rokken hangt…

  Liked by 1 persoon

 5. Wat een mooi stukje. Mijn echtgenoot was ook een moederskindje. Hij kent daardoor ook zoveel keukengeheimen. Ik noem hem mijn tante Kaat want hij weet altijd raad omdat hij dus zoveel naast zijn moeder stond/zat.
  Ook ik was een moederskindje, maar van een andere soort, zo eentje dat altijd op de schoot wilde om geknuffeld te worden.

  Liked by 1 persoon

 6. Ik heb het oude Margriet-kookboek van m’n moeder. Daar staan ook kleurenfoto’s in maar wat me als kind bijzonder aantrok waren de tekeningen die er bij elk gerecht staan.
  Zelfs m’n dochter haalt nog recepten uit dat boek!

  Liked by 1 persoon

 7. Mij welbekend, dat boek. Leuk!

  Liked by 1 persoon

 8. Een gezellig en nostalgisch blog Harme.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: