Zwart gat


Zwart_gat

Soms heb ik zo’n dag.

Ik word wakker en voel direct dat er behalve mijn dekbed ook nog een loodzware deken op me ligt waardoor ik in een zwart gat dreig te verdwijnen.

De rest van de dag ben ik verdrietig, tobberig en terneergeslagen. Ik weet niet waar het verdriet vandaan komt, wel waardoor het somberen wordt veroorzaakt. Het komt niet van buitenaf, maar zit in me. Het sluimert en loert om op het juiste moment toe te slaan.

Ik had al een paar dagen last van heesheid. Mijn stem klonk alsof er een grote traan in mijn keel zat die niet weg wilde, niet naar beneden en al helemaal niet naar boven.
Dat gevoel ken ik, het heeft te maken met mijn hypothyreoïdieMijn schildklier is er op een dag zomaar mee gestopt. Kwestie van het syndroom van Hakaru Hashimoto, een auto-immuunziekte. Ik schreef er al eerder iets over.

Meestal merk ik er godzijdank niet zoveel van, zolang ik maar trouw iedere ochtend mijn Eltroxin slik.

Maar soms, soms overvalt me die tomeloze somberheid en wil ik niks meer. Wat me dan op de been houdt is het feit dat ik weet dat het de volgende dag meestal weer een stuk beter gaat. Ik hervind mezelf en kan ik me weer “gewoon” Harme voelen.

Gisteren had ik zo’n dag.

18 gedachtes over “Zwart gat

 1. Wat een naargeestige kwaal, Harme. Terwijl het syndroom juist klinkt of je op een stoere vechtsport zit. Als je in zo’n sombere dag zit heb je de zwarte band, moet je maar rekenen. Is het weer de oorzaak van een betere, dan wel slechtere dag? Of je voeding?

  Geliked door 1 persoon

 2. Nooit geweten dat een schildklier zoiets kon veroorzaken. Interessant om te lezen, en heel vervelend voor jou. Ik hoop dat je je alweer wat beter voelt, gisteren heb je misschien van de zon kunnen genieten. Mocht je je nog niet beter voelen, dan hoop ik dat dat snel gebeurd. Hier een bloemetje 🌹

  Geliked door 1 persoon

 3. Lieve Harme, zo herkenbaar. Ik heb net weer een hashimoto-week achter de rug.. heel zwaar als je er middenin zit en het implodeert ook zo. Knap dat je het gevoel weet te treffen. Nu weer stijgende lijn omhoog.. wens ik ons beiden! 💟

  Geliked door 1 persoon

 4. Het positieve is dat zo’n dag meestal ook maar één dag duurt. Maar dat maakt het doorkomen van de dag er niet gemakkelijker op.
  Ik heb vaak depressieve periodes door slaapgebrek. Het overvalt me van de ene op de andere dag. Wat jij schrijft: alsof je onder een loodzware deken zit.
  Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 5. Beste Harme, dat valt inderdaad niet mee… ondanks dat je weet dat het er is en sluimert om de hoek blijft het lastig om met zulke gevoelens om te gaan. Je hebt ze niet in de hand. Ik wens je heel weinig van deze dagen en hoop dat je op de slechte blijft geloven dat het altijd weer goed komt. Ik duim voor je aan de zijlijn. Lieve groet en sterkte.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dag Harme. Het is een houvast dat je je er van bewust bent dat het een oorzaak heeft. En dat je weet dat het weer beter wordt. Het blijft natuurlijk lastig, ik minimaliseer het niet. Sterk dat je je er door slaat.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.