Wanneer je een hond als huisdier hebt, is het in Nederland al weer enige tijd verplicht het beest te laten “chippen.”
Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.
Nu gaan er ook stemmen op om katten eveneens verplicht te laten chippen. Op zich lijkt mij dat een goede zaak.
Ik vraag mezelf wel eens af waarom de mogelijkheid van het chippen van mensen nog niet meer algemeen is geworden. Er kunnen legio voordelen te noemen zijn waarom ik daartoe zou beslissen. Nadelen zijn er natuurlijk ook op te noemen. Bronnen die zich met de materie rond het chippen van mensen bezig houden, beweren dat dit fenomeen voor 2020 een grote vlucht zal gaan nemen en meer algemeen zal gaan worden.
Er zijn in Nederland al mensen die een zogenaamde NFC (near field communication) of een RFID (short-range radio frequency identification) chip bij zichzelf hebben laten implanteren. Een NFC chip zit bijvoorbeeld ook in je mobiele telefoon en kan gebruikt worden voor onder andere in- en uitchecken bij het openbaar vervoer. Bij mensen kan de chip gebruikt worden om belangrijke medische informatie op te zetten, gegevens van betaal- en andersoortige pasjes op te slaan, ter vervanging van paspoort, rijbewijs en andere ID-gegevens, in- en uitchecken bij het openbaar vervoer, ontgrendelen van allerlei apparaten zoals telefoons en sloten, et cetera.
Zoals gezegd kleven er ook nadelen aan onderhuidse chips. Het zwaarste argument bij tegenstanders is, het zal je niet verbazen, de privacy: je bent te allen tijde traceerbaar. Overigens voeren voorstanders van het chippen aan dat bijna iedereen dat nu ook al is via bijvoorbeeld mobiele telefoons en navigatie systemen. Als ander nadeel wordt misbruik van de gegevens op je chip genoemd. Hackers zouden je fysieke identiteit kunnen kopiëren of veranderen voor diverse al dan niet criminele doeleinden.
Het zal je niet verbazen dat ik, als hardcore SF-fan, erg geïnteresseerd ben in deze ontwikkeling. Op het internet is hierover veel te vinden. Of de voordelen uiteindelijk zullen opwegen tegen de nadelen, is nog niet helemaal te overzien en daarover wordt nog volop gediscussieerd. Het lijkt mij dat het chippen van mensen de komende jaren inderdaad meer algemeen zal gaan worden. Maar hoe dat er dan precies uit zal gaan zien, dat is nog moeilijk te voorspellen.
Maar mochten er, in het kader van testgroepen, vrijwilligers worden gevraagd, zal ik mij zeker aanmelden. Wie van jullie doet er dan met mij mee?
Sinds 9/11 is onze privacy al aan het beperken. Zolang er voorzichtig mee wordt omgesprongen heb ik hier geen probleem mee.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zou ook zo meedoen, niks te verbergen namelijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Had ik van jou verwacht, ook gezien je liefde voor sf.
LikeLike
Ik zou heel erg twijfelen Harme. Eerst maar eens de pro’s en contra’s opsommen… vooraleer ik zou besluiten.
P.S. Mijn kat is wel gechipt!
LikeGeliked door 1 persoon
Haha, dat is dan al meer dan bij mij thuis.
LikeGeliked door 1 persoon
Uit privacy overwegingen, zou ik er toch niet voor kiezen, en mijn mobiele telefoon, laat ik vaak gewoon thuis, ik hoef niet 24 uur per dag bereikbaar te zijn. Van de andere kant, zou het voor mensen met dementie, toch wel handig kunnen zijn, wanneer ze traceerbaar waren.
LikeGeliked door 1 persoon
en ontsnapte tbs-ers
LikeLike