De optimist: “Dit glas is halfvol.”
De pessimist: “Dit glas is halfleeg.”

Optimist_PessimistJarenlang heb ik gedacht dat ik een optimistisch persoon was. Nou ja misschien met wat pessimistische trekjes, maar zeker geen somberman.

Maar toen ik een aantal jaar geleden met collega’s een gesprek had hierover, werd ik toch wel bestempeld als iemand met een pessimistische kijk op de wereld. Nu was het wel zo dat deze mensen niet tot mijn inner circle behoorden, maar mij toch wel geregeld meemaakten.

Ik was daar in eerste instantie wel verbaasd over en moest er steeds aan denken als zich een situatie voordeed waarop ik regeerde. Ik dacht dan; reageer ik nu echt zo pessimistisch op zaken? En heb ik al die jaren dan zo’n verkeerd beeld van mezelf gehad? In die tijd bracht het mijn zelfbeeld wel wat aan het wankelen.

Toen ik er een tijdje over had nagedacht, begon ik toch wel meer te begrijpen waarom mensen mij iemand met een pessimistische inslag vonden. Ik was iemand die wel eerst goed nadacht voordat ik ergens aan ging beginnen en kon dan ook wel snel beren op de weg zien. En eigenlijk moet ik toegeven dat dat nog steeds wel zo is. Ik reageer zelden impulsief.

Maar of ik nu een uitgesproken pessimist ben? Ik houd van films en literatuur waarbij de somberheid van het doek en uit de eReader druipt. En de muziek die ik draai is ook niet echt om een polka op te dansen.

Voor mijzelf is dat een gangbare manier om in het leven te staan. Ik geniet er van, kan me wentelen in die sfeer en het heeft voor mij juist iets positiefs. Ik word gelukkig van het Adagio for strings van Samuel Barber, van het Erbarme Dich uit de Mathhäus Passion en van films als bijvoorbeeld Verdwijnen en Anna’s War. Niet allemaal even vrolijk, maar voor mij van een oneindige schoonheid.

Het ligt natuurlijk nooit zo zwart wit dat je of het een of het ander bent. Vaak zul je van beiden iets in je hebben en dat zal voor mij niet veel anders zijn.

Ik begrijp wel dat het bij anderen kan overkomen als dat ik een sombere en dus pessimistische inslag heb. Voor mijzelf is het gewoon my way of life.

En om terug te komen op de titel van dit stukje, ik geloof wel dat ik eerder een halfleeg glas zie staan dan een halfvol glas.

 

Bron afbeeldingen: Pinterest