Ganga Devi

Orchha

Na uren slenteren door de nauwe straten van Varanasi, sta ik onverwacht bij de Marnikarnika Ghat, één van de plaatsen aan de heilige rivier de Ganges waar de Hindoes hun doden cremeren.

Ik ga op gepaste afstand op een van de treden zitten en kijk een tijdlang geboeid naar de rituelen rond de lijkverbranding. Hier ervaar ik hoe nauw de dood met het leven van de Hindoes is verweven. Wat ik me er ook van had voorgesteld, zeker niet de natuurlijke vanzelfsprekendheid waarmee de lijkverbrandingen plaatsvinden.
Maar op deze plaats ontdek ik ook dat zelfs daar, in de meest heilige stad van de Hindoes, geld een aanzienlijke rol blijft vervullen, ook na de dood. De rijken kunnen genoeg betalen voor een grote brandstapel zodat het lichaam van de gestorvene totaal verast over het water van Ganga Devi kan worden uitgestrooid. De armen echter moeten genoegen nemen met een minimum aan hout en de niet verbrande resten van hun lichaam worden de rivier ingeschoven of vallen ten prooi aan de uitgehongerde honden die rond de verbrandingsplaatsen zwerven.

Ik blijf op die plek zitten tot de duisternis invalt en het vuur, dat dag en nacht brandt, de omgeving in een oranje gloed hult.

Bron afbeeldingen: © Harme van Kamp - Amsterdam
Harme van Kamp

14 reacties op ‘Ganga Devi

  1. Wauw! Kun je zien hoe anders rituelen en tradities gaan en sommige dingen toch nog steeds hetzelfde zijn. Dat ‘zij’ denken, ja; maar ook ‘wij’. Bijzonder. En misschien ook echt een open blik nodig, vooral als ik lees over de ledematen en uitgehongerde honden.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.