Vanmorgen wilde ik een nieuwe blog plaatsen, maar op het moment dat ik op publiceren wilde klikken, bedacht ik me.
Het ging om een “kort verhaal” zoals dat heet met een lengte van 1992 woorden. Ik vroeg me af of het voor een blogpost niet veel te lang was. Nu heb ik wel eerder korte verhalen op mijn blog geplaatst en dan zie ik dat bij de wat langere verhalen het er op lijkt dat die minder worden gelezen dan de meer gangbare blogs. Dat kan natuurlijk aan het genre liggen, maar zeker ook aan de lengte. Omdat de kwaliteit pas beoordeeld kan worden na het verhaal te hebben gelezen, laat ik dat hier buiten beschouwing.
Nu is kort in dit geval natuurlijk betrekkelijk. Als het verhaal in een gedrukte verhalenbundel zou verschijnen is de lengte van 1992 woorden eerder aan de korte kant, want het begrip “kort verhaal” wordt gebruikt bij verhalen tussen de 2000 en 15.000 woorden. Daarboven wordt het al snel een novelle genoemd. Daaronder een flitsverhaal of bij nog minder woorden een zeer kort verhaal. Daaronder valt bijvoorbeeld ook een six word story waar Ernest Hemingway een meester in was.
Maar voor een blog ligt dat kennelijk anders. Mensen lezen een blog vaak op hun tablet of smartphone terwijl ze al dan niet onderweg zijn, of dan toch op z’n minst op een beeldscherm van pc of laptop. En dat leest natuurlijk anders dan een klassiek gedrukt boek of een e-book. De spanningsboog is daar meestal wat minder.
Ik heb wel eens ergens gelezen dat de ideale lengte voor een blog tussen de 300- en 600 woorden is. Als minimum werd genoemd 250- en als maximum 1500 woorden. Daar zit ik dus met de 1992 woorden van mijn verhaal dik boven.
Bij meer dan 1500 woorden werd geadviseerd de blog in tweeën te delen en op twee opeenvolgende dagen te publiceren. Verder werd er om het allemaal nog (on)duidelijker te maken geschreven dat je natuurlijk alles mag doen op je blog wat je zelf wilt. Het is jouw blog en jij bepaalt wat er wel en/of niet op komt.
Tja, nu weet ik het dus eigenlijk nog niet. Vandaar vandaag een vraag aan jullie dierbare lezers. En ik beloof met mijn hand op mijn hart dat ik daar geen gewoonte van zal gaan maken. Hier komt ie:

  • Is een blog een geschikt medium om (korte) verhalen, van 1500 woorden of meer op te plaatsen?

Alvast bedankt voor het meedenken en voor jullie reactie.
O ja, deze blog bestaat uit 426 woorden.

Bron afbeelding: Pixabay