Does size matter?


Vanmorgen wilde ik een nieuwe blog plaatsen, maar op het moment dat ik op publiceren wilde klikken, bedacht ik me.
Het ging om een “kort verhaal” zoals dat heet met een lengte van 1992 woorden. Ik vroeg me af of het voor een blogpost niet veel te lang was. Nu heb ik wel eerder korte verhalen op mijn blog geplaatst en dan zie ik dat bij de wat langere verhalen het er op lijkt dat die minder worden gelezen dan de meer gangbare blogs. Dat kan natuurlijk aan het genre liggen, maar zeker ook aan de lengte. Omdat de kwaliteit pas beoordeeld kan worden na het verhaal te hebben gelezen, laat ik dat hier buiten beschouwing.
Nu is kort in dit geval natuurlijk betrekkelijk. Als het verhaal in een gedrukte verhalenbundel zou verschijnen is de lengte van 1992 woorden eerder aan de korte kant, want het begrip “kort verhaal” wordt gebruikt bij verhalen tussen de 2000 en 15.000 woorden. Daarboven wordt het al snel een novelle genoemd. Daaronder een flitsverhaal of bij nog minder woorden een zeer kort verhaal. Daaronder valt bijvoorbeeld ook een six word story waar Ernest Hemingway een meester in was.
Maar voor een blog ligt dat kennelijk anders. Mensen lezen een blog vaak op hun tablet of smartphone terwijl ze al dan niet onderweg zijn, of dan toch op z’n minst op een beeldscherm van pc of laptop. En dat leest natuurlijk anders dan een klassiek gedrukt boek of een e-book. De spanningsboog is daar meestal wat minder.
Ik heb wel eens ergens gelezen dat de ideale lengte voor een blog tussen de 300- en 600 woorden is. Als minimum werd genoemd 250- en als maximum 1500 woorden. Daar zit ik dus met de 1992 woorden van mijn verhaal dik boven.
Bij meer dan 1500 woorden werd geadviseerd de blog in tweeën te delen en op twee opeenvolgende dagen te publiceren. Verder werd er om het allemaal nog (on)duidelijker te maken geschreven dat je natuurlijk alles mag doen op je blog wat je zelf wilt. Het is jouw blog en jij bepaalt wat er wel en/of niet op komt.
Tja, nu weet ik het dus eigenlijk nog niet. Vandaar vandaag een vraag aan jullie dierbare lezers. En ik beloof met mijn hand op mijn hart dat ik daar geen gewoonte van zal gaan maken. Hier komt ie:

  • Is een blog een geschikt medium om (korte) verhalen, van 1500 woorden of meer op te plaatsen?

Alvast bedankt voor het meedenken en voor jullie reactie.
O ja, deze blog bestaat uit 426 woorden.

Bron afbeelding: Pixabay

27 gedachtes over “Does size matter?

  1. Wat grappig dat je daar zo over nadenkt. Ik kijk nooit naar het aantal woorden, al weet ik dat ik dat ergens kan zien. Ik ben van mening dat alles mag en alles kan. Mocht een verhaal niet boeiend zijn, of ronduit slecht geschreven, dan haken mensen sowieso af. Als het daarentegen heeel goed is blijft men vanzelf hangen…

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik maakte eens een dominee mee die met zijn preek bezig was. Ik vroeg: “Ben je bijna klaar?” “Nee” zei hij, “nog 300 woorden.” Dan sla je natuurlijk de plank mis. Het gaat om de inhoud.

    Het aantal woorden op mijn blogs tel ik niet. Kun je dat tellen in WordPress? Soms denk ik achteraf: dat is veel te lang. Voor de columns die ik schrijf krijg ik een maximale ruimte en daar moet ik het maar mee doen. Meestal bevordert dat de kwaliteit. Ik denk vaak dat ik te lange blogs schrijf. Maar als ik een langer verhaal heb bedacht en ik splits dat in tien stukken leest het ook weer niet lekker.

    De gemiddelde lezer is niet meer gewend aan lange stukken. Kijk maar eens in de kranten hoe kort veel stukken zijn geworden. Wil je de meeste lezers bereiken, dan zul je waarschijnlijk moeten inkorten. Wil je meer inhoud, dan wordt het vaak toch wat langer. Maar schrappen kan vaak geen kwaad.

    Daarmee heb ik nog geen antwoord gegeven op je vraag hoeveel woorden (…)

    Geliked door 2 people

    1. Tja, het aantal woorden is natuurlijk een relatief uitgangspunt. Tenzij je meedoet aan een 6 woorden verhaal oid.
      Ik probeer mijn blogs ook van een lengte te houden waarbij men de spanningsboog kan vasthouden. Bij een verhaal is dat lastiger, dat schrijft zich zelf vaak. En natuurlijk is de term “kill your darlings” altijd van toepassing.
      Bedankt voor je reactie.
      PS: voor zover ik weet kun je woorden niet in WP tellen. Dus kopieeren naar een Office programma.

      Like

  3. Ik houd zelf mijn blogs bij maximaal 500 woorden. Anders haken mensen af.
    Zelf lees ik nooit korte verhalen op blogs, ik heb meer interesse in de persoonlijke verhalen. Dat is de reden waarom ik blogs lees. Verhalen kan ik uit boeken halen.
    Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur.

    Geliked door 2 people

    1. Snap je verhaal, dat was ook wel een overweging bij het stellen van mijn vraag over de lengte van blogs.
      Ik merk ook wel dat maar een beperkt aantal mensen de verhalen leest, maar de reacties die ik dan krijg zijn dusdanig dat het voor mij zeker de moeite loont. En die verhalen schrijf ik toch, dat hoort nu eenmaal bij mij.
      Hetzelfde zou je kunnen zeggen over poëzie. Hoewel dat vaak kort is, wordt ook dat door een beperkt aantal gelezen. Maar ook daar is er waardering.

      Geliked door 1 persoon

  4. Ik vind het zeker fijn om een goed verhaal te lezen via een blog, of dat nu lang is of kort.
    Ondertussen volg ik echter vrij veel blogs. Aan sommigen ben ik heel trouw en die lees ik al-tijd. Als de verhalen lang zijn, dan moet het even wachten tot ik tijd heb. Het gebeurt dan weleens dat ik het vergeet te lezen en/of te reageren.

    Als ik een langer verhaal heb, zoals momenteel, dan hak ik dat in delen. Ieder deel met maximum 500 @ 1000 woorden… schat ik. Ik tel ze niet echt.

    Geliked door 2 people

  5. Lezen of bekijken zijn natuurlijk 2 verschillende dingen bij een blogpost.

    Voor elke tekst blijft natuurlijk van belang om de lezer te blijven interesseren voor de volgende regel. Als dat het geval is maakt de lengte van de tekst mij niet zoveel uit.

    Voor het bloggen hanteer ik zelf de tekstlengte van een A4.

    Vriendelijke groet,

    Geliked door 2 people

  6. Lang/kort … wie regelmatig boeken leest maalt daar niet om 😊 al zal het inderdaad op een ander tijdstip zijn dan gewoonlijk, misschien zelfs een paar dagen later. Tijd hè … is allesbepalend in dit geval.

    Geliked door 2 people

  7. Afgezien van de ‘leesbaarheid’/kwaliteit : Voor een kort verhaal ben ik wel in hoor, ik zal het waarschijnlijk alleen wel op een later tijdstip pas lezen, en niet wanneer ik net wakker en aan de koffie wat aan het scrollen ben. Ik heb ook ‘boekwerkjes’ op het blog, maar alleen degenen die er écht in geïnteresseerd zijn lezen het dan – en da’s eigenlijk ook de bedoeling (en voor mij meer dan ‘genoeg’).. 🙂

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.