Spinsels

Snoepje

De winkels van De Gruyter waren meestal op een hoek gevestigd en hadden vaak een opvallende architectuur, waardoor sommige voormalige winkels nog steeds te herkennen zijn. De winkels kenmerkten zich door luxueuze interieurs, waarbij gebruik werd gemaakt van koper, tegeltableaus, kristallen kroonluchters en houten voorraadbakken. Van 1928 tot 1961 was T.P. Wilschut, als opvolger van W.G. Welsing, de huisarchitect van De Gruyter. Als hoofd van de Afdeling Bouwwerken van De Gruyter, was Wilschut verantwoordelijk voor de bouw en verbouw van ongeveer 300 winkels door heel Nederland.

Bron: Wikipedia - De Gruyter (winkelketen).

Snoepje_vd_week_2

Stomverbaasd was ik toen ik er over las. Ik zat in de trein, had geen zin om op mijn e-reader te gaan lezen en surfte wat op het web via mijn smartphone. En toen zag ik het. Op marktplaats wordt het aangeboden. Mensen verzamelen het nog altijd en betalen er kennelijk voor. “HET SNOEPJE VAN DE WEEK.”

De winkelketen van De Gruyter gaf elke week een klein cadeautje weg voor kinderen: het legendarische Snoepje van de week. Het werd geïntroduceerd toen na de Tweede Wereldoorlog de suiker niet langer meer op de bon verkrijgbaar was en er te veel suiker in aanbod kwam. Bij enkele guldens aan boodschappen werd ongevraagd snoep voor de kinderen meegegeven. Later werd het “snoepje” een plastic speelgoedje, een spelletje, een poppetje of een boekje. Iedere week weer iets anders. Er kwam zelf een tijd dat mijn moeder er 10 cent voor moest gaan betalen. Dat was volgens mij ook het moment dat er bij ons thuis langzaam aan de klad in kwam.

Snoepje_vd_week_3Als kind keek ik er iedere zaterdag reikhalzend naar uit. Het moment dat mijn moeder thuis kwam met de boodschappen en Het Snoepje van de Week uit de tas viste. Het was een gebeurtenis waar ik vanaf vrijdagavond als ik naar bed ging, al reikhalzend naar uitkeek.

Als ik er nu aan terugdenk waren het dingen van niks. Prullen. Maar toen, in de tijd dat soberheid troef was, waren het “geschenken uit de hemel.” Ik spaarde er zoveel mogelijk bij elkaar en was op een bepaald moment de trotse bezitter van een kleine verzameling “Snoepjes”. Met vriendjes ruilde ik de dubbele exemplaren en breidde zo mijn verzameling verder uit.

En in de trein ontdekte ik dus dat er mensen zijn die dat nog altijd verzamelen. Volwassenen die geld uitgeven aan jeugdsentiment.

Het “Snoepje van de Week.”
Volgens mij de voorloper van “Het Moestuintje.”

 

Bron afbeeldingen: Pinterest.

13 reacties op “Snoepje

 1. Een echt zoete herinnering, ik leeft met de Harme-van-toen mee! Het spreekwoord over de kinderhand die snel gevuld is komt in me op, zelfs als dat met prullen is.

  Liked by 1 persoon

 2. Nostalgische herinneringen! Van het snoepje van de week staat mij niets bij, terwijl ik me diverse Gruijterwinkels kan herinneren. En nu je het zegt zaten ze alle drie op een hoek. Dat was mij nou nog nooit opgevallen…

  Like

 3. Pure nostalgie klinkt er hier door

  Liked by 1 persoon

 4. Mooie herinneringen. De actie is mij niet bekend omdat ik in Vlaanderen België opgroeide, maar ik smul van deze nostalgische verhalen. Niet van het snoep. Daar doe ik niet aan.
  Nog een zoete zondag gewenst!

  Liked by 1 persoon

 5. Toen jij er eindelijk te groot voor was, kreeg ik het Snoepje van de Week!! Echt een spannend moment om het open te maken. Dat heb ik nu ook weer met de moestuintjes

  Liked by 1 persoon

 6. Pure nostalgie Harme, “10 procent en betere waar”.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: