Dierenleed

Voordat jullie dit stukje lezen, hecht ik er aan te vermelden dat ik geen reclame wens te maken voor de Partij voor de Dieren, of voor welke andere politieke partij dan ook.

Politiek gevoelige stukjes zijn jullie van mij niet gewend. Vandaag echter maak ik een uitzondering.

Dat dierenwelzijn mij na aan het hart ligt is voor lezers van mijn blog niet nieuw. Op 10 oktober 2017 schreef ik er een stukje over met de titel, hoe kan het anders, “Dierenwelzijn” (hier te lezen).

De Partij voor de Dieren doet vandaag opnieuw een poging om voor onverdoofd ritueel slachten de uitzonderingspositie op te heffen. Het vorige initiatief wetsvoorstel is in juni 2011 met 116 van de 150 stemmen in de Tweede Kamer aangenomen. Het voorstel strandde echter in de Eerste kamer. Door opnieuw het wetsvoorstel in te dienen laait wederom een felle strijd op tussen dierenliefhebbers enerzijds en islamitische en joodse organisaties, die dieren halal of koosjer willen slachten, anderzijds.

Het leed bij koeien, schapen, kippen en andere dieren die zonder verdoving worden geslacht is nog altijd niet te overzien. Het onverdoofd slachten veroorzaakt ernstige pijn, leed en stress, zeggen dierenartsenorganisaties in Nederland en Europa.

Bij de rituele slachting wordt de halsslagader en de slokdarm van het onverdoofde dier  doorgesneden, waardoor het doodbloed. Het duurt 10- tot 20 seconden voordat het dier hersendood is.

Op YouTube staan genoeg filmpjes voor diegenen die zich willen overtuigen hoe onverdoofd ritueel slachten er uitziet. Met deze schokkende beelden ga ik jullie op deze plek niet lastig vallen.

Ik ben van mening dat godsdienstvrijheid in Nederland een heilig goed is, en dat moet absoluut zo blijven. Ieder mag voor zichzelf uitmaken of, waarin en op welke manier hij of zij haar religie wenst te belijden. Zolang dat gebeurt binnen de kaders van de wet, zal je mij niet horen.

Wat mij betreft liggen de grenzen van de godsdienstvrijheid daar waar dierenleed begint. Deze uitzondering past dan ook niet meer in het huidige tijdsgewricht. Het zou voor een dier niet uit moeten maken welke religie zijn slachter aanhangt.

We kunnen hierbij een voorbeeld nemen aan Vlaanderen waar het ritueel slachten met ingang van 01-01-2019 officieel is verboden.

Het moge duidelijk zijn dat ik van harte hoop dat het wetsvoorstel deze keer niet opnieuw zal stranden in de Eerste kamer.

Bron afbeelding: Pinterest.

 

Harme van Kamp

10 reacties op ‘Dierenleed

 1. Zoals je op mijn foto kan zien ben ik zeer gesteld op mijn kat. Hij praat met mij en ik met hem. We verstaan elkaar.
  Sedert ik mijn kat heb, zie ik in ieder dier de ogen van mijn Storm (zo heet hij). Die grote, lieve onschuld. Ieder onschuldig dier dat men nodeloos doet lijden is er een teveel.
  Wat vlees betreft zijn we behoorlijk hypocriet. We eten het wel maar willen niet weten vanwaar het komt. Men zou beter de foto van het levende dier, van zo’n koe met grote, lieve ogen, van wie het vlees afkomstig is, erbij zetten… die onschuldige blik.
  Zelf eet ik ook vlees, weliswaar heel weinig en ik beperk me tot gevogelte. Maar ook ik ben behoorlijk hypocriet hierin. Voortaan probeer ik wat dieper in de ogen van een kip te kijken.
  Het slachten waarbij een dier afziet is altijd af te keuren.

  Liked by 1 persoon

 2. Hier ook helemaal met je eens. Het hoeft allemaal niet wreed meer en wie denkt dat dieren er niet toe doen: er zou wel degelijk heftig geprotesteerd worden mocht je een hond de keel oversnijden. Een kip, koe, schaap en alle dieren trouwens voelen wel degelijk alles en verdienen een goed leven en als ze dan toch dood moeten verdienen ze een pijnloze dood. Een spin een poot uittrekken of een mier verbranden met een vergrootglas valt mijns inziens ook in de categorie dierenleed. Dieren pijn doen om een religie te belijden is barbaars in mijn ogen. Voila, nu weet je het ook! 😂

  Liked by 1 persoon

 3. Je compassie met dieren siert je en ik zie het ook als een steun. Teveel mensen halen hun schouders er voor op en dat is triest. Dieren zijn geen mensen maar wij mensen mogen hen niet als beesten behandelen. Want in de meeste gevallen is de mens het beest…

  Liked by 1 persoon

 4. Helemaal mee eens Harme.
  Als kind een keer per ongeluk een videoband met daarop de opname van een Marokkaanse bruiloft (in Marokko, welsteverstaan) in de recorder gedouwd. Wat ik destijds heb gezien (barbaarse slachting van een koe op een betegeld plat dak) heeft me allereerst jaren lang van vlees doen afzien – én me ervan overtuigd dat dieren wel degelijk voelen -en já- zelfs ‘gevoelens’ hebben.. Er is dan ook geen greintje spiritualiteit/barmhartigheid/compassie of wat-voor-spirituele/religieuze-waarde-dan-ook te bekennen in het koelbloedig martelen en ombrengen van deze dieren.. Ik hoop met je mee.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.