Ouwehoeren

Vanmorgen passeerde ik twee, bijna identiek uitziende dames. Ik zeg hier bewust dames omdat ze met zorg waren gekapt en gekleed, veelal in het rood. Beiden hadden een halflang kapsel van een lichte grijze kleur, waarop ze een baret droegen. Aan hun voeten droegen ze zwarte glimmende hoge laarzen.

Een van de twee keek mij bij het passeren aan en ik kon het niet laten te vragen of ze tweelingzussen waren. Dat werd met een zekere trots beaamd. Er werd me gevraagd of ik hen soms herkende. Of ik wist wie ze waren. Dat antwoord moest ik schuldig blijven.

‘Wij zijn de Ouwe Hoeren’ zei een van de twee dames.

Er ging me een lichtje branden en ik herinnerde mij een documentaire van de VPRO met als titel: “Ouwehoeren, meet the Fokkens. Al weer een aantal jaren geleden had ik deze documentaire op tv gezien. Hij handelde over het wel en wee van twee oudere, door de wol geverfde (ex) prostituees van de Amsterdamse wallen.

Ik kreeg een folder in mijn handen gedrukt van een Amsterdamse lokale politieke partij, met de vraag of ik al wist waarop ik morgen zou gaan stemmen. Vervolgens hield een van de twee een praatje over de partij en wat deze allemaal zou gaan verbeteren wanneer ze in de raad zouden worden gekozen. En zij stonden respectievelijk op de elfde en de zestiende plaats van de lijst.

Ik antwoordde dat mijn keuze al vast stond, maar dat ik respect voor hen had dat ze zich actief inzette voor de lokale politiek. Zij vonden het niet meer dan logisch om dat te doen. Je wilt toch het beste voor je buurt.

Toen ik afscheid nam van de dames kreeg ik nogmaals een folder aangereikt. Daarop werd reclame gemaakt voor de documentaire en een aantal boeken die over hen waren gepubliceerd. Zo maakten  ze en passant ook nog reclame voor hun eigen toko.

Na een ferme handdruk en een ‘Tot ziens,’ liepen ze gearmd verder.

Bron video: YouTube

 

14 gedachtes over “Ouwehoeren

  1. Ik herkende de dames meteen want ik zag hen destijds op televisie.
    Het woord ouwehoeren was het eerste woord dat taalverwarring bracht tussen mij en mijn echtgenoot toen ik hem pas ontmoette. We zaten ergens iets te drinken toen hij zei ‘kijk naar die twee ouwehoeren.’ Ik reageerde zeer verontwaardigd… want ik dacht dat hij de twee dames die luid kletsend koffie zaten te drinken ‘oude hoeren’ noemde.
    Hij had meteen een en ander uit te leggen… 😉

    Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.