Ungatz

Ungatz is slang voor “NIETS” en wordt gebezigd door onder andere American Italians.

In de film Lucky wordt het gebruikt door de hoofdpersoon, met de gelijknamige naam, wanneer deze duidelijk wil maken wat er na de dood nog zal zijn. Hij gelooft ook niet in een ziel en daarom zou je hem een atheïst kunnen noemen.

Lucky is een nukkige, goudeerlijke en kettingrokende man van 90 jaar die in een stoffig dorpje in Arizona woont. Iedereen kent hem daar. Veel gebeurt en niet vandaag en morgen waarschijnlijk net zo min. Hij leeft volgens zijn vaste rituelen; doet iedere ochtend zijn 5 yoga oefeningen, drinkt een glas melk en sloft vervolgens naar een coffee shop waar hij zijn koffie drinkt -met veel suiker en melk- en naar een kruiswoordpuzzel staart. ’s Avonds drinkt hij in de plaatselijke kroeg zijn Bloody Mary en filosofeert in one liners met de andere stamgasten.

Totdat Lucky op een dag ’s morgens tijdens zijn rituelen letterlijk “omvalt.” De arts die hij bezoekt kan niets bijzonders vinden bij hem, behalve dan dat hij oud is. Vanaf dat moment gaat Lucky anders aankijken tegen het leven en de dood. Hij realiseert zich dat zijn leven niet lang meer zal duren, en kijkt plotseling anders tegen de grote, donkere leegte aan, Ungatz dus, die na de dood zal komen. En nu dat voor hem plotseling meer een realiteit is geworden, maakt hem dat angstig.

Het is een ontroerend beeld: de oude man eenzaam in bed, starend in de duistere nacht. Het geheel wordt nog eens verstrekt door het nummer Darkness van Johnny Cash.

 

Harry Dean Stanton, de man die we kennen van Paris, Texas en AlienThe Green Mile en Wild at Heart, schittert nu in zijn laatste grote rol. Lucky is naast een zwanenzang, de acteur overleed een half jaar na het verschijnen van de film op 91 jarige leeftijd, tegelijk een hommage aan Stantons bijzondere verschijning.

Vanmiddag zag ik deze filmHet is een uitstekende, ontroerende “Goede Vrijdag” film.

 

Harme van Kamp

4 reacties op ‘Ungatz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.