Geen dag zonder Bach

Al eerder heb ik geschreven over de muziek van Johan Sebastiaan Bach en hoe deze op totaal verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd en uitgevoerd. En dat geldt zeker ook voor de Mautthäus-Passion (BWV 244). (kijk hier)

Tijdens de periode rondom Pasen wordt de muziek van Johan Sebastiaan Bach meer uitgevoerd dan gedurende de rest van het jaar. Overal via de media kun je de muziek van deze wereldberoemde componist horen en wanneer je wilt er ook over lezen. En er van genieten natuurlijk!

Men gaat er momenteel van uit dat de Matthäus-Passion voor het eerst is uitgevoerd op 11 april 1727  in de Thomaskirche in Leipzig, tijdens de vesper-dienst op Goede Vrijdag. Daarna kon het passiestuk zich vergewissen van een wisselende populariteit. De laatste jaren is die populariteit weer op een ongekend hoogtepunt en worden er tijdens deze periode van het jaar vele uitvoeringen, verspreid door het hele land, uitgevoerd.

Ik heb in mijn leven al een flink aantal verschillende uitvoeringen van dit stuk gezien en gehoord. Uitvoeringen in verschillende samenstelling van koor en orkest: van een kleine- tot een mega bezetting. Ook het tempo waarin het stuk werd uitgevoerd verschilde nogal eens. Ik heb bij uitvoeringen gezeten waarbij ik het vermoeden kreeg dat de dirigent aansluitend aan de uitvoering een afspraak had, waar hij zo snel mogelijk naar toe wilde gaan.

De meest recente uitvoering die ik heb mogen ervaren is die van dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw samen met het Holland Baroque en het Nederlands Kamerkoor.

Het is een uitvoering die voor mij op dit moment het dichtst komt bij mijn perfecte beleving van de Matthäus-Passion. Muziekinstrumenten en zang, tempo en ritme, in perfecte harmonie.

 

Muziekgenre en -stijl is ongetwijfeld een kwestie van smaak, en over smaak valt niet te twisten. Maar ik raad iedereen die nog nooit een volledige live uitvoering van dit magnifieke stuk heeft mogen ervaren, dat toch minstens eenmaal in het leven te doen.

En wellicht geldt daarna voor jou ook wel het credo: “Geen dag zonder Bach.”

Fijne paasdagen.

Bron afbeelding: Pinterest
(An autographed page of the score of Bach's Matthäus-Passion)
Harme van Kamp

17 reacties op ‘Geen dag zonder Bach

  1. Heb je blog over de MP gelezen, mooi om te lezen.
   Er bestaat een cassette met de CD uitvoering, de documentaire over de tot standkoming van de uitvoering en de uitvoering zelf. Heel bijzonder en mooi.

   Like

      1. Oké. Ga hem bestellen. Onze dochter kan er ook geen genoeg van krijgen. Als ze thuis komen met de feestdagen thuis komen luisteren of kijken we vaak samen. De kinderen hier zijn wat dat betreft behoor geïndoctrineerd.

       Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.