Films

Foxtrot

Foxtrot is er weer zo één: een film die ik hier op mijn blog niet wil negeren. Niet omdat ik de behoefte voel de film te recenseren, dat is al in ruim voldoende mate gebeurd en bovendien heb ik ook vaak zo mijn bedenkingen bij filmrecensies. maar meer om hem onder de aandacht te brengen.

De Israëlische 56-jarige regisseur Samuel Maoz heeft tot dusverre twee films gemaakt. Hij debuteerde in 2009 met Lebanon, een film over een Israëlische tankeenheid aan de vooravond van de inval in Libanon. Een claustrofobisch verhaal dat zich in zijn geheel afspeelt in een legertank. Deze film is gebaseerd op eigen ervaringen van de regisseur, die als twintigjarige schutter was aan boord van precies zo’n tank.

Nu, acht jaar later, is zijn tweede film getiteld FOXTROT te zien in de Nederlandse (en naar ik hoop ook de Belgische) bioscopen. Het is het wachten dik waard geweest want Foxtrot is een geweldige film geworden. Het is een film over het hedendaagse Israël en is verdeeld in 3 hoofdstukken.

Hoofdstuk 1 laat zien hoe Michael en Daphna Feldman te horen krijgen dat hun zoon Jonathan, soldaat in het Israëlische leger, “is omgekomen bij het uitoefenen van zijn plicht.” Deze mededeling heeft een verpletterende invloed op het leven van de ouders. Hoofdstuk 2 keert terug in de tijd en laat zien hoe de zoon Jonathan en zijn eenheid de verveling verdrijven bij een wegversperring in bezet Palestijns gebied. De film verloopt vervolgens niet zoals de kijker op grond van de eerste twintig minuten zou verwachten, hij neemt vele onvoorziene wendingen. Wat er in hoofdstuk 3 gebeurt zal ik niet vertellen omdat ik dan te veel zou prijs geven van het verhaal.

De film danst met elke stap naar een ander genre, volkomen overtuigend. Van vlijmscherp drama naar galgenhumor, thriller en bewegende strip, om in het slotdeel weer te belanden bij het begin. Net als bij de danspasjes van de foxtrot, je komt steeds weer uit waar je was begonnen.

 

 

7 reacties op “Foxtrot

 1. Voila, op mijn bucketlist geschreven.

  Als filmfan onthoud ik nu de naam, blij dat je er de aandacht op vestigde. Zijn eerste film ken ik, maar nooit gezien, omdat ik zelf wat claustrofobisch ben. Zijn tweede hoop ik zo snel mogelijk te bekijken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Je maakt me benieuwd. ..

  Geliked door 1 persoon

 3. Een interessante film.
  De trailer valt ook mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. Klinkt alleszins boeiend!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: