De Sodomsappel – Hoofdstuk 1 – 3/ 3

1. De mastodont (3/3)

 

Behoedzaam tastend, zonder haar ogen te openen, pakt ze het glas wijn van het rotantafeltje dat naast haar staat. In een teug drinkt ze het leeg. Evenals de afgelopen dagen heeft ze de hele middag bij het huisje gezeten, rokend en drinkend in de lichte schaduw van het lover van de olijfboom. Ze voelt zich moe en uitgeblust, alsof ze de hele dag in touw is geweest.

Drie dagen geleden, de dag na de ontmoeting met de druivenplukkers, had ze nog wat energie kunnen opbrengen om in de kleine supermarché een blocnote te gaan kopen. Ze had zich gedwongen er mee aan tafel te gaan zitten in een poging haar gedachten helder te krijgen. Te proberen de chaos in haar hoofd te ordenen. Lang had ze naar het onbeschreven papier gestaard, de pen in de aanslag. Toen ze eindelijk zoveel moed had verzameld dat ze de punt van haar pen op het eerste vel van de blocnote had durven zetten, was er maar bitter weinig tevoorschijn gekomen. Alleen die ene naam vulde in verschillende lettertypes en grootte het papier.

Toen ze nog thuis was had ze alles zo duidelijk voor zich gezien. Exact had ze geweten waarom ze naar het eiland wilde. Precies wist ze wat haar te doen stond. Een aantal weken haar wonden likken. Doorleven wat haar tot dan toe niet was gelukt. Boete doen ook, vooral dat. Misschien zou ze zichzelf kunnen hervinden. Opnieuw ontdekken wie ze was geweest voordat Rebekka werd geboren. Wellicht zelfs zou ze haar wroeging en verdriet op het eiland kunnen achter laten. Maar de realiteit bleek anders. Het gemis en daarmee ook het schuldgevoel, twee zaken die voor haar onlosmakelijk met elkaar waren verbonden, waren op het eiland alleen maar groter geworden.
En nu, terwijl ze daar zit met gesloten ogen, haar hoofd leunend tegen de stam van een olijfboom, weet ze zelfs niet meer wat ze hier op dit eiland doet. Ze herinnert zich alleen dat ze ergens doorheen had willen gaan, maar ze heeft geen idee waar doorheen en ook niet waartoe het had moeten leiden.

Beneden haar, op de onverharde weg die langs het moeras slingert, ziet Rivka een jonge vrouw lopen. Ze torst een grote rugzak waardoor ze iets voorover gebogen loopt. Een eindje verderop neemt ze het pad dat naar boven voert, blijft even staan, kijkt zoekend in het rond. Aan de rand van het gedeelte dat als campingterrein is aangemerkt, laat ze de rugzak van zich afglijden. Tijdens het opzetten van de kleine koepeltent valt het haar op hoe snel en efficiënt de vrouw werkt. Gedurende de tijd dat de vrouw bezig is zich te installeren, houdt ze haar ogen onafgebroken op de vrouw gericht. De afstand tussen haar en de vrouw is te groot om details van het gezicht te kunnen waarnemen. Maar de resolute bewegingen houden haar blik gevangen.
Wanneer de tent is opgezet, ontdoet de vrouw zich van haar kleding, slaat een badhanddoek over haar schouder en loopt ontspannen in de richting van de zee. Ze draait haar hoofd zo onopvallend mogelijk met de vrouw mee en volgt haar met haar ogen, tot ze achter de lage duinenrij is verdwenen. Even blijft ze in die houding zitten, haar kin rustend op haar sleutelbeen, alsof ze verwacht dat de vrouw direct weer vanachter de duinen tevoorschijn zal komen. Vervolgens schenkt ze haar glas opnieuw vol en steekt een sigaret op waarvan ze de rook hoorbaar diep inhaleert. Wanneer ze de aansteker terug legt op tafel, stoot ze met haar pols tegen het glas dat met een klap omvalt. De wijn verspreidt zich over het blad van het rieten tafeltje. Met haar hand rustend op de aansteker blijft ze onbeweeglijk zitten. Apathisch kijkt Rivka toe hoe de dieprode vloeistof door het riet sijpelt en tergend langzaam wordt opgezogen door de dorre droge aarde.

Harme van Kamp

13 reacties op ‘De Sodomsappel – Hoofdstuk 1 – 3/ 3

 1. Ik was van hetzelfde gedacht als wat Suskeblogt schrijft in zijn reactie: ” beeldend geschreven. Je ziet alles voor je gebeuren.” Ik merk wel dat je de titel hebt verandert van ‘Het eiland’ naar ‘De Sodomsappel’. Daardoor was ik wat verward en bleef ik maar zoeken naar het verhaal waar ik laatst gestopt was tot het me plots doordrong dat je de titel hebt verandert. Het blijft boeiend…!
  Ik loop wel al een flink stuk achter, maar heb ook veel leesachterstand in te halen en die blijkt maar niet te verminderen integendeel 😦 Maar ik probeer toch zoveel mogelijk te lezen en op mijn eigen tempo verder te gaan…
  Fijne groetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon

  1. Snap ik van die verwarring. Ik had het uitgelegd in de blog Schrijversperikelen 2, maar ja je kunt niet alles lezen.
   En wat de Sodomsappel betreft neem je tijd Heidi, het verhaal schrijft zich niet al te snel.
   Dank je voor je reactie.

   Liked by 1 persoon

   1. OH ik wist niet dat je het al had uitgelegd, maar wellicht ben ik dus ook nog niet aan die blog toegekomen waar het uitgelegd staat, mijn excuus dat ik het nog niet gelezen heb. Ik loop wel heel erg achter 😦 Ik ben dan ook een trage, haha ha 😉

    Liked by 1 persoon

 2. Ik VOEL mee met je schrijven, met haar en de omgeving. En je hebt me heel benieuw gemaakt.

  Na 2 pagina’s in een boek beslis ik vaak of ik me verder wil onderdompelen in het verhaal, hier twijfel ik niet, je manier van schrijven én de inhoud boeien me écht.

  Kortom : ik lees je graag!

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.