De Sodomsappel – Hoofdstuk 2 – 1/2

2. Op een steenworp afstand (1/2)

 

Het is ver na middernacht als Larisa over het strand langs de vloedlijn in de richting van haar tent loopt. Ze heeft die avond lang op het terras van het uit hout opgetrokken restaurant gezeten. Onder de sterrenhemel heeft ze genoten van een salade met tonijn en stokbrood en een glas heerlijke rode wijn, begeleidt door het zachte geluid van met elkaar converserende mensen. Na drie weken in de eenzaamheid van de bergen te hebben vertoeft, had ze het heerlijk gevonden om weer onder stervelingen te zijn.
Het zand onder haar voeten heeft de warmte van de dag prijs moeten geven aan de zee die het telkens overspoelt. Geregeld staat ze even stil en kijkt over haar schouder achterom. De afdrukken van haar blote voeten blijven als lichtere plekken in het vochtige zand achter, maar na enkele seconden al vervagen ze en nemen de oorspronkelijke kleur van het zand weer aan, waarna het is alsof er nooit een mens op deze plek heeft gelopen. Het licht van de bijna volle maan, dat weerspiegelt op het natte zand, geeft Larisa het gevoel op een onwezenlijk grote spiegel te lopen. Met korte, zacht ruisende geluiden rollen flauwe golfjes in een onverstoorbaar ritme over het strand, alsof de zee slaapt en zwaar haar adem uitblaast.
Larisa houdt van de zee. Gedurende haar jeugd woonde ze op een steenworp afstand
van het strand en bracht er veel van haar tijd door. De verschillende gezichten die de zee kan hebben boeiden haar als kind al mateloos. Gedurende haar puberteit had ze het meest gehouden van het woeste, onstuimige gezicht. Wanneer de novemberstormen de golven hoog opzweepten en een nevel van zout over de witte schuimkuiven joeg, had ze het gevoel gehad haar jeugdige opstandigheid met een vriendin te kunnen delen. Tegenwoordig bekoort de grenzeloosheid van de zee haar het meest. De ongecompliceerdheid waarmee het water zich over de aardbol beweegt en zich overal in haar element schijnt te voelen.
Wanneer Larisa linksaf het duinpad inslaat dat naar het gedeelte voert waar ze die middag haar tent had opgezet, lijkt het of de zee abrupt haar adem inhoudt. Het lichte ruisen is tussen de dichte begroeiing van struikgewas en olijfbomen niet langer hoorbaar. Nu de maan achter haar staat valt haar schaduw lang en flets voor haar uit op het zanderige, enigszins hellende pad. Aan de rechter zijde ziet ze verspreid tussen de bomen de donkere silhouetten van de houten vakantiehuisjes. In de richting van haar tent schemert tussen de bladeren geel licht. Dichterbij komend ontdekt ze dat het afkomstig is van de bungalow van de vrouw die haar de afgelopen middag, vanuit de schaduw van een olijfboom, onafgebroken had aangestaard, toen ze bezig was geweest met het opzetten van de koepeltent. Larisa had zich ongemakkelijk gevoeld onder die vorsende blik. Afgelopen avond in het restaurant had ze nog een paar maal aan dat beeld moeten denken. –De vrouw onder de olijfboom- had ze haar als naam meegegeven en in gedachten had ze al de kleuren bepaald waarin ze haar zou schilderen.

8 gedachtes over “De Sodomsappel – Hoofdstuk 2 – 1/2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.