Schuldige genoegens

Toen ik op 28 april mijn post over Tomb Raider had geplaatst, was dat al de derde keer dat ik aandacht had besteed aan het begrip Guilty Pleasures (GP1 GP2 GP3).

Een Guilty Pleasure is iets waaraan men stiekem genoegen beleeft hoewel men weet/voelt dat het eigenlijk niet hoort; stiekeme geneugte; heimelijk pleziertje.
Kort gezegd dus iets dat je graag doet, maar waarvoor je niet zo graag uitkomt.

Eigenlijk vind ik het een raar begrip dat Guilty Pleasure, want wie bepaalt nu voor wie dat iets “eigenlijk niet hoort?” Vroeger bijvoorbeeld was het in mijn vrienden- en kennissenkring not done de muziek van André Hazes te waarderen en al helemaal niet om het zelf thuis af te spelen. Ik denk dat velen zich dat voorbeeld zullen herkennen. Het was muziek voor het “klootjesvolk” en daar schaarden wij ons zeker niet onder.

Hoe elitair kun je zijn.

Zoals we inmiddels weten is die visie totaal veranderd en is Hazes uitgegroeid tot een nationale volksheld. Dus een Guilty Pleasure is niet iets dat blijvend is. Eens een Guilty Pleasure, altijd een Guilty Pleasure gaat dus niet op.
Op het web en in de media wordt er veel aandacht besteed aan het begrip. Er wordt zelfs sinds een paar jaar een Guilty Pleasure Festival georganiseerd. Een festival waar “foute” muziek ten gehore wordt gebracht. Wie gaat daar in godsnaam naar toe dacht ik. Maar nee, fout, de kaarten zijn al bijna uitverkocht.

De meeste guilty pleasures gaan over muziek, eten, seks, films- en series kijken of een combinatie van al deze zaken. Ze variëren van cola drinken bij het ontbijt, via porno websites bezoeken tot het ’s nachts kijken naar Sissi films.

Nu zullen er ongetwijfeld mensen zijn die jouw guilty pleasure de gewoonste zaak van de wereld vinden. Er zijn namelijk mensen die altijd cola drinken bij hun ontbijt en er zijn ook mensen die van Sissi films houden, zelfs ’s nachts en daar gewoon voor uitkomen en zich er bovendien geen centimeter voor schamen.

Dus dit fenomeen is volkomen subjectief. Eigenlijk bestaat het niet. Ik neem me dan ook heilig voor jullie er nooit en te nimmer meer mee lastig te vallen.

Bron afbeelding: Pinterest
Harme van Kamp

25 reacties op ‘Schuldige genoegens

 1. Wat maakt het uit! Als je er goed bij voelt, waarom niet!? Ik kijk ook graag naar Sissi films en al de “oude” klassiekers. Maar ik zo nu wel niet ’s nachts naar een film kijken, anders krijg ik ambras met mijn man dat die niet kan slapen… 😉 Heb ik nu ook al soms geklaag dat ik te laat naar bed kom, hahaha… 😀
  Ik heb gezien dat je niet alleen heel goed bent in het schrijven, maar ook in fotografie ben je heel goed! Prachtige foto’s heb je gemaakt!
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Liked by 1 persoon

  1. Bedankt voor je complimenteuze reactie Heidi.
   Vroeger (dat mag ik zeggen als 71 jarige) fotografeerde ik veel en had ook een eigen doka. Tegenwoordig doe ik alles slechts met mijn smartphone. Maar mijn oude (loodzware) Nikon heb ik nog, dus wie weet?

   Liked by 1 persoon

 2. Ik word er altijd ene beetje moe van als mensen weer vragen waarom ik de Tweede Wereldoorlog zo interessant vind. Alsof ik aan iemand vraag waarom die elke zaterdagmorgen op een nat veld op en neer gaat hollen bijvoorbeeld. Ik snap niet dat je die film leuk vind maar he mijn smaak is anders.

  Liked by 1 persoon

 3. Mij val je daar helemaal NIET mee lastig hoor. Iedereen is vrij te schrijven én lezen wat hij/zij wil. Net zoals iedereen vrij is er het zijne/hare van te denken.
  Elke mens is uniek, klinkt wat bond-zonder-naam-achtig, maar zo is het toch?
  Maar je hebt al beslist precies?

  Liked by 1 persoon

 4. Ik vind het ook eigenaardig dat je je moet verantwoorden voor wat je leuk vindt, waar je blij van wordt. Gekkigheid.
  Ik had overigens zo’n schoonvader die heel veel vermaak voor het gepeupel vond. Zo had hij een enorme mening over SF films, dat was nl voor dom volk. Terwijl hij er nog nooit eentje had gezien!

  Liked by 1 persoon

 5. Helemaal mee eens, deze gedachtegang overviel me ook ooit – aan het begin van mijn blogavontuur (en op het nippertje na aan het begin van een eigen guilty pleasure-reeks).. Maar tegelijkertijd: Mijn guilty pleasure is het blijven gebruiken van de term ‘guilty pleasure’.. (toch net iets veiliger in bepaalde gevallen) 😉

  Liked by 1 persoon

 6. Tja…dan ga je natuurlijk diep nadenken.
  Dat van Andre Hazes heb ik wel meegemaakt met vrienden. Ik heb zelf geloof ik niet zo snel last van ….valse….schaamte.ik kan dan ook maar een dingetje bedenken waar ik heel veel genoegen aan beleef en het angstvallig geheim hou. Nieuwsgierig geworden?

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.