Zeevlam


Op dit moment is de temperatuur van het zeewater langs de Nederlandse Noorzeekust rond de 10C. Dat is voor de tijd van het jaar een redelijk gemiddelde. Maar nu de lucht snel opwarmt ligt het gevaar van zeevlam op de loer.

Mist komt op boven zee wanneer koude lucht over relatief warm zeewater stroomt of wanneer warme lucht in aanraking komt met een koude zee. In het voorjaar en het begin van de zomer kan bij aanvoer van warme lucht boven de koude Noordzee een uitgestrekt mistgebied ontstaan. Als de aflandige wind in Nederland dan niet sterk is gaat langs de kust in de loop van de middag een wind van zee waaien, zodat de mist landinwaarts drijft. Dit fenomeen wordt zeevlam genoemd.

Toen ik aan zee woonde, als kind in Loosduinen en tot twee jaar geleden in Zandvoort,  heb ik zeevlam vaak meegemaakt. Ik vond het steeds weer een bijzonder natuurverschijnsel. Het ene moment zit je te genieten van de warme zon en 10 minuten later wens je je een dikke trui.

In mijn roman Stof Onder de Voeten heb ik het fenomeen verwerkt in een bepaald fragment wat ik hieronder zal plaatsen.

Fragment uit: Stof Onder de Voeten.

Mijn gedachten dwaalden naar mijn eigen vader. Naar de dag dat mijn moeder me had verteld dat hij was verongelukt met zijn bromfiets. Met zijn hoofd onder het wiel van een bus terechtgekomen. De avond ervoor waren we nog samen op diezelfde bromfiets naar het strand gereden om een emmer zand te halen voor de kattenbak en te kijken naar de zonsondergang.

Een warme nazomeravond in september. Ik achterop de Berini, met mijn benen in de bruine canvas fietstassen, mijn armen om mijn vader’s middel geslagen. Onderweg spraken we niet met elkaar. Mijn vader was een man van weinig woorden. ‘Dat is een van de dingen die jij van je vader hebt,’ beweerde mijn moeder steevast wanneer ze vond dat ik te stil was.

Toen we vanaf een duintop over de zee uitkeken en zagen hoe de zon langzaam de horizon naderde, legde mijn vader zijn arm op mijn schouders. Op dat moment stak er een kille wind op. Vanaf het water kwam er zeevlam opzetten. Het was of iemand met een penseel in golvende banen de lucht en de zee in enkele minuten lichtgrijs schilderde, streek voor streek, steeds meer onze richting op. Ik rilde. Plots was het koud, alsof op dat moment de zomer definitief door de herfst was verjaagd.

Voordat we terugreden naar huis trok mijn vader zijn trui uit en zei dat ik die over mijn blouse moest aantrekken. Ik vroeg hem verbaasd of hij het dan niet koud zou hebben, zo in zijn hemd met korte mouwen. Maar hij antwoordde: ‘Vaders lijden geen kou als hun zonen dat niet doen.’

Onderweg zag ik het kippenvel op zijn behaarde blote armen staan.

© Harme van Kamp - Amsterdam
Bron afbeelding: pixabay.

21 gedachtes over “Zeevlam

  1. Ik heb het verschijnsel al meegemaakt, maar ik wist niet dat het zeevlam was.. wat een mooi woord. Weer iets bijgeleerd. En wat een prachtig verhaal weer Harme! Ik huiver tijdens het lezen en het is hier 24 graden (nog wel… misschien komt er straks zeevlam…)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.