De Sodomsappel – Hoofdstuk 4 – 1/2

4. De Visser – (1/2)

Wanneer Larisa de kleine winkel die tegen het restaurant is aangebouwd uitloopt, valt haar oog direct op de vrouw die aan een van de tafeltjes op het terras zit. Ze herkent haar ogenblikkelijk als de vrouw van onder de olijfboom. Het hoofd houdt ze iets achterover, haar gezicht naar de zon gekeerd, de ogen gesloten. Het henna-rode haar is met een zwart koordje in een staart bijeengebonden. Over de rugleuning van de stoel waarop ze zit hangt haar jurk, een jurk van soepele lichte stof. Ze is mager en draagt enkel een zwarte bikini waarmee haar blanke huid sterk contrasteert. Haar borsten lijken klein, jongensachtig bijna. In haar rechterhand, die slap langs de stoelleuning omlaag hangt, houdt ze tussen wijs- en middelvinger een sigaret waarvan de rook langs haar arm omhoog kringelt. Dat is voor Larisa het enig waarneembare dat beweegt, de rook die zich als een dunne grijze slang rond de arm van de vrouw kronkelt.

Als Larisa de plastic draagtas met de boodschappen die ze in de kleine winkel heeft gedaan op een van de terrasstoelen neerzet, opent de vrouw haar ogen en kijkt haar aan. Bijna schaamteloos neemt ze Larisa in zich op, van haar hoofd tot de voeten en weer terug. Larisa schrikt van de verbitterde uitdrukking op het gezicht van de vrouw. Door de vele rimpeltjes rond haar ogen en mond, toont haar gezicht ouder dan de rest van haar lichaam. De vrouw herinnert Larisa aan de papieren poppetjes die ze als kind van verschillende foto’s uit tijdschriften samenstelde en in een schrift plakte. Een hoofd dat niet bij het lichaam hoort.

Juist op het moment dat Larisa meent dat de uitdrukking in de ogen van de vrouw een verandering ondergaat, van verbittering naar verbazing of misschien zelfs verbijstering, sluit deze haar ogen weer en draait haar gezicht opnieuw in de richting van de zon. De rechterarm hangt nog altijd slap langs de leuning omlaag, maar de brandende sigaret ligt nu als een nutteloos voorwerp op de grond.

Slechts met moeite kan Larisa zich omdraaien en naar de ingang van het restaurant lopen. Zonder dat ze de vrouw hoeft te zien voelt ze, weet ze dat deze opnieuw naar haar staart. Een gevoel dat ze niet langer dan enkele seconden kan verdragen. Als ze omkijkt wordt haar intuïtie bevestigd. Larisa wil glimlachen naar de vrouw, zomaar vriendelijk zijn, maar ze kan het niet. Haar gezicht verstrakt en ze wendt zich van de vrouw af. Larisa stoort zich aan de manier waarop ze op de situatie heeft gereageerd, maar al snel komt ze erachter dat ze zich in werkelijkheid ergert aan de indringende manier waarop de vrouw naar haar heeft gekeken.

Enigszins ontstemt loopt ze het restaurant binnen waar ze haar ogen even moet laten wennen aan de koele schemering die er heerst. Ze huivert en knippert een paar maal krachtig. Achter het buffet staat een zwaarlijvige vrouw met een doek wijnglazen te poleren. Het haar draagt ze in een dikke vlecht die tot halverwege haar rug hangt. De vrouw doet Larisa denken aan de echtgenote van het dorpshoofd uit de stripboeken van  Asterix de Galliër. Ze is in druk gesprek gewikkeld met een pezige, gebochelde man die zo gedrongen is dat hij nauwelijks boven het buffet uitkomt. Hij draagt een versleten strohoed, is op blote voeten en heeft zijn broek tot net onder zijn knieën opgerold. In zijn linkerhand houdt hij een glas gevuld met Pastis waarmee hij zo heftig gesticuleert, dat Larisa verwacht dat de inhoud ervan ieder moment over de rand van het glas zal gutsen. Hoewel ze geen woord van de conversatie verstaat geniet ze ervan naar de rappe taal van de eilandbewoners te luisteren. De twee mensen vertederen haar en ze probeert het gevoel van harmonie waarmee ze vanmorgen was wakker geworden, weer op te roepen.

Bron afbeelding: Pinterest

 

8 gedachtes over “De Sodomsappel – Hoofdstuk 4 – 1/2

  1. Ik heb zo ook het idee dat er nog een rol is weg gelegd voor de slanke vrouw waarvan het hoofd niet bij haar lichaam past 😀 Ik vind het ook heel beeldend geschreven. Je laat ons door de ogen van Larisa (mee)kijken… (hoewel ik eerder het gevoel heb dat het eigenlijk door jouw ogen zijn 😉 )
    Fijne groet, Heidi

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.