Het was in het begin van de jaren ’60 dat ik als Leerling Handzetter werkte bij N.V. Boek- en Kunstdrukkerij Mouton & Co in Den Haag. Het waren bewogen jaren waarin er voor mij als jong volwassene veel veranderde.

De drukkerij waar ik als leerling handzetter werkte was voor die tijd een modern en innovatief bedrijf. Op de afdeling handzetterij werkten zeker dertig mensen, waarvan ongeveer 1/3 leerling was in verschillende stadia van de opleiding. Het was een gemêleerd gezelschap dat daar op de handzetterij werkte, maar dan wel uitsluitend van het manlijk geslacht.

Het was ook in die jaren dat er in Den Haag geregeld jeugdbendes met elkaar vochten. Er waren twee groepen namelijk de Kikkers en de Bullen.

De Kikkers reden meestal op een bromfiets van het merk Puch of Thomos, met een hoog stuur. Zij droegen een groene loden jas (vandaar de naam Kikker), broeken met wijde pijpen, aan hun voeten schoenen van het merk Clarks en hun haar droegen ze, voor die tijd, lang. Hun vriendinnen (chicks) droegen minirokjes en steil lang haar met pony. Hun muziek was die van onder andere The Beatles, Rolling Stones en The Golden Earrings.

Bullen reden op bromfietsen van het merk Kreidler of Zündapp, ook wel buikschuivers genoemd, omdat je er bijna helemaal voorover op lag. Ze hadden lang haar, maar kamden dat, in tegenstelling tot de Kikkers, achterover met een enorme vetkuif van voren en het beroemde “kippenkontje” van achteren. Verder droegen ze meestal een groen of blauw jack en een spijkerbroek. Er zaten veel Indische jongens bij de Bullen. Hun vriendinnen droegen rokken met een wijde petticoat en hoog opgestoken haar dat met veel haarlak was bespoten en suikerspinkapsel werd genoemd. De muziek waar zij fan van waren was die van Elvis Presley of de Haagse Indo-rockgroepen zoals The Tielman Brothers.

Ik had vrienden bij de Kikkers en probeerde, met de beperkte financiële middelen die ik toen had, er net zo uit te zien.

Beide groepen vochten met elkaar op het strand, bij de Bosjes van Pex en Poot of in de binnenstad en Scheveningen. De politie probeerde de vechtpartijen te voorkomen, maar oogste daarbij weinig succes.

Het zal niemand verbazen dat er zich onder het gemêleerde gezelschap dat bij Mouton werkte, zowel Kikkers als Bullen bevonden. En net als buiten konden de spanning tussen deze verschillende groepen op de handzetterij bij tijd en wijle hoog oplopen. Soms zelfs zo hoog dat werd besloten dat er in werktijd een gevecht moest plaatsvinden. Twee vertegenwoordigers van de verschillende groepen gingen dan een etage hoger in de garderobe met elkaar op de vuist, terwijl de overigen er omheen stonden en de twee gladiatoren aanmoedigden.

Natuurlijk kon dit niet onopgemerkt blijven op de zetterij. Wanneer er plotseling zo’n tien jonge gasten allemaal tegelijk naar het toilet liepen, gingen bij voorman Rappange de alarmbellen luiden.

Wij maakten ons daar niet zo druk om en gingen volledig op in het gevecht. Totdat op een dag plotseling voorman Rappange in de deuropening van de garderobe verscheen. Hij nam de situatie in ogenschouw en sprak vervolgens de onsterfelijke woorden: “Aan het werk jullie allemaal. Het is hier godverdomme Westside Story niet.”

Bron afbeelding: Pinterest