Leeg hoofd


Ik zat onlangs in de zon met mijn e-reader in mijn handen. Het gekke was dat ik ineens besefte dat mijn ogen waren gesloten en ik maar zo’n beetje voor me uit zat te mijmeren.

Toen ik me daarvan bewust was, moest ik me inspannen om terug te kunnen halen waarover ik had zitten denken. Dat viel overigens nog niet mee en ik bedacht me dat ik misschien helemaal niets had gedacht. Maar kan dat wel, nergens aan denken terwijl je wakker bent? Je hersenpan totaal leeg maken?

Ik heb het vroeger geprobeerd, ik wilde ook wel eens ervaren hoe dat voelt, niets denken. Tot nu toe is het mij in ieder geval nooit gelukt. Ook niet toen ik nog yoga beoefende en tijdens meditatieve momenten mijn uiterste best deed. Mijn gedachten schoten dan alle kanten op, behalve de kant die ik wilde.

Ik lees wel eens over mensen die dat moment van niet denken vrij makkelijk kunnen oproepen. Tenminste, dat is wat zij mij willen doen geloven. Maar als zij het kunnen, waarom lukt het mij dan niet? Wat mis ik of heb ik wellicht just teveel?

Iemand die het wel zei te kunnen, vertelde mij eens dat ze simpelweg een pauze knop in haar hoofd visualiseerde en, zodra ze door middel van meditatie de knop helder in beeld had, deze indrukte. Waarmee ze hem indrukte heeft ze mij niet verteld, of misschien ben ik dat vergeten. Ik heb het wel eens geprobeerd en ik kon ook wel een knopje in mijn gedachten zichtbaar maken, maar er op drukken is me nooit gelukt. Een bijkomend verschijnsel was dat ik behalve het pauzeknopje ook al gauw de daarbij horende versterker zag met nog veel meer knopjes en wijzertjes.

Een andere manier zou zijn door alleen aan het nu te denken. Dus niet wat er zojuist gebeurde, waar je mee bezig was of wat er straks wellicht gaat gebeuren en waar je allemaal aan moet denken, maar aan dit ene moment. Even is er helemaal niets anders dan het nu, waar dan weer helemaal niets is. Maar mijn nu is nooit helemaal niets. Mijn nu is denken aan hoe lekker ik hier zit, of hoe koud ik het heb gekregen, dat de pijn in mijn rug weer erger is dan gisteren.

Ik heb vele malen geprobeerd mijn hoofd volledig leeg te maken, op evenzovele manieren. Maar niets werkt, ik blijf me altijd bewust van het simpele feit dat ik er ben en daardoor denk.

Maar misschien was dat ogenblik dat ik daar in de zon zat met mijn e-reader in mijn handen en mijn ogen gesloten, wel zo’n moment en bereikte ik het niet denken zonder dat ik me er bewust van was. Dat zou toch mooi zijn.

Bron afbeelding: Pinterest

20 gedachtes over “Leeg hoofd

 1. Ik kan het ook niet. Niet denken…..
  Er wordt soms gezegd dat je dan bij je ademhaling moet blijven. Dan heb je toch iets te doen😊 en blijf je in het nu.
  Ik denk dat meditatie ook veel oefening vraagt om uiteindelijk de kunst onder de knie te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Misschien dat het onmogelijk is om aan niets te denken als je het opzettelijk probeert? Da´s zoiets als tegen jezelf zeggen: niet denken aan een roze olifant! En het eerste wat dan voor je geestesoog verschijnt, is natuurlijk een roze olifant 😉
  Mooi dat het je zo vanzelf gelukt is!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.