MIJN ZOON

Mijn zoon stormt door het huis,
een roffel op de trap. Hij is
zichzelf een motor. Het lied
dat in hem leeft ontsnapt hem
soms. Ik hoor hem zingen
op de gang en zwijg.

’s Nachts is hij bang, hij twijfelt
aan zichzelf, aan ons, de wereld.
Ik neem hem in mijn arm
en zonder spreken vaag ik
de oorlog weg en kinderkanker,
mijn eigen dood, het monster van de tijd.

Ik lieg hem voor en red hem
tot wij beiden slapen in gestolen veiligheid.

© Anna Enquist

 

Mijn zoon is inmiddels 44 jaar, echtgenoot en vader van 3 kinderen. Aan de leeftijd van je kinderen kun je je eigen leeftijd aflezen, las ik eens.

Ik heb mijn zoon los moeten laten want hij heeft zijn eigen weg gekozen. Hij woont aan de Côte ‘d’Azur en werkt in Monaco. Zijn kinderen, dat natuurlijk mijn kleinkinderen zijn, spreken Frans en Nederlands, soms door elkaar in één zin.

Ze herinneren mij aan de tijd dat mijn zoon de leeftijd van hen had. De leeftijd waar het bovenstaande gedicht van Anna Enquist over gaat. De leeftijd dat je je kind nog kunt beschermen tegen gevaren die er wellicht helemaal niet zijn, maar die het kind wel ervaart en waarvoor het bang is als het donker wordt.

Nu is het andersom. Nu zie ik de gevaren die mijn kind niet ziet en ik wil hem daar tegen beschermen. Maar dat kan niet meer. hij is zijn eigen weg gegaan en heeft nu zelf kinderen die hij moet beschermen en in zijn armen sluiten.

Vanavond vlieg ik weer naar hem en zijn gezin. Ze zullen me opwachten op het vliegveld van Nice. We zullen elkaar omhelzen en begroeten. Dan zal mijn zoon mijn koffertje van mij overnemen en het naar de auto op de parkeerplaats dragen. En weer zal ik me afvragen waar de tijd gebleven is.

Bron afbeelding: Pixabay