De Sodomsappel – Hoofdstuk 14 – (1/1)

De Sodomsappel
September 1989. Rivka, een 43 jarige vrouw, gaat terug naar het eiland
waar haar dochter Rebekka 18 jaar geleden is verwekt. Rebekka was
verslaafd aan harddrugs en is op 17 jarige leeftijd overleden. Rivka
hoopt op het eiland met zichzelf in het reine te komen met betrekking tot
de dood van haar dochter en een antwoord te vinden op de vraag of en zo
ja hoe ze verder wil met haar leven.
Larissa is een 23 jarige vrouw die na een wandeltocht in de bergen van
het eiland op dezelfde camping terechtkomt als die waar Rivka een
bungalow heeft gehuurd. Larissa worstelt nog met de verwerking van een
stukgelopen liefde.
Uiteindelijk zal de ontmoeting tussen deze twee vrouwen desastreuze
gevolgen hebben.

14. Sterk in zwakte (1/1)

Rivka voelde de zachte druk van de mond van Larissa op haar hoofd en moest zich uit alle macht verzetten tegen het idee dat het Rebekka was die achter haar stond. Dat het de armen van haar dochter waren die haar vasthielden.
Rebekka die altijd bereid was tot knuffelen en ook geknuffeld wilde worden. Die ’s avonds in pyjama bij haar op de bank kroop en het tijdstip dat ze naar bed moest rekte door haar vermoeide schouders te masseren of haar haren te vlechten, zaken die zij zo fijn vond dat ze er geen weerstand aan kon bieden en de bedtijd van haar dochter daaraan ondergeschikt maakte.

Voorzichtig deed Rivka haar armen omhoog en pakte het hoofd van Larissa tussen beide handen. Ze voelde de warmte van het gezicht aan haar koude vingers en opnieuw kwamen de tranen. Ze vloeiden alsof ze niet van haar zelf waren en zij er geen enkele macht over had. Tranen zonder geluid.

Wat kon ze anders doen dan aan die jonge vrouw die achter haar stond, haar vasthield en waarvan ze de lippen op haar hoofd voelde, de waarheid vertellen? Zichzelf zo kwetsbaar maken dat ze vanaf dat moment niet zou kunnen overzien wat de gevolgen daarvan zouden zijn. Wat was er verder overgebleven dan nu eindelijk te vertellen wat ze al die maanden bij zich had gedragen. Wat ze voor iedereen had verzwegen. Wat haar had achtervolgd als een roedel hyena’s, klaar om toe te bijten als het juiste moment van zwakte daar zou zijn. En ze voelde dat dit het juiste moment was. Ze voelde dat ze in haar zwakte nu sterk genoeg was om het met deze vrouw te delen. En ze wist ook dat het een biecht zou worden. Door Larissa deelgenoot te maken van haar zonden zou ze indirect Rebekka om vergeving vragen.

Ze stond op en liep de vakantiewoning binnen, pakte een pakje sigaretten en een halflege fles wijn van de tafel, liep terug en schonk hun glazen vol.

Nadat ze staande, dicht naast elkaar, stilzwijgend hadden gedronk en Rivka haar sigaret had opgerookt, vroeg ze Larissa tegenover haar te komen zitten, haar handen vast te houden en ze niet los te laten voordat ze klaar was met haar verhaal.

Morgen verschijnt het eerste gedeelte van Hoofdstuk 15.
Harme van Kamp

4 reacties op ‘De Sodomsappel – Hoofdstuk 14 – (1/1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.