De Sodomsappel – Hoofdstuk 15 – (1/2)

De Sodomsappel
September 1989. Rivka, een 43 jarige vrouw, gaat terug naar het eiland
waar haar dochter Rebekka 18 jaar geleden is verwekt. Rebekka was
verslaafd aan harddrugs en is op 17 jarige leeftijd overleden. Rivka
hoopt op het eiland met zichzelf in het reine te komen met betrekking tot
de dood van haar dochter en een antwoord te vinden op de vraag of en zo
ja hoe ze verder wil met haar leven.
Larissa is een 23 jarige vrouw die na een wandeltocht in de bergen van
het eiland op dezelfde camping terechtkomt als die waar Rivka een
bungalow heeft gehuurd. Larissa worstelt nog met de verwerking van een
stukgelopen liefde.
Uiteindelijk zal de ontmoeting tussen deze twee vrouwen desastreuze
gevolgen hebben.

15. Het aureool (1/2)

Het was een natte dag halverwege augustus toen ik de kliniek uitliep. Bijna drie maanden was ik er geweest. Drie maanden van praten en slapen, huilen en waken. Drie maanden waarin ik had geleerd alles van mezelf te verbergen en iemand anders te laten zien. Het was zoveel makkelijker geweest te doen alsof de gesprekken mij hielpen weer bij mezelf te komen, maar in werkelijkheid mezelf juist totaal te verstoppen. Me af te sluiten voor de wereld om mij heen.

Na drie maanden had ik aangegeven naar huis te willen, terug naar mijn leven. Hoe armoedig dat ook zou zijn, het was beter dan nog een dag langer in de kliniek te blijven en iemand te spelen die ik niet eens kende.
Het behandelteam had er mee ingestemd en waren van mening dat ik flink wat
progressie had gemaakt. Ze moesten eens weten.

Toen ik mijn woning binnenstapte werd ik overvallen door de totale leegte er van. Het voelde alsof ik een huis binnenstapte waar nog nooit iemand had gewoond. Op de tafel in de woonkamer stond een grote vaas met donkerrode dahlia’s met een kaartje eraan waarop Welkom Thuis stond geschreven in het priegelige handschrift van mijn moeder.
Ik had mijn koffer de trap op gesleept en hem op de overloop laten staan. Daarna was ik
naar de badkamer gelopen. Daar had ik de medicijnen die ik had meegekregen in de kleine afvalemmer gegooid. Ik had het bad vol laten lopen, me uitgekleed en was in het warme water gaan zitten. Met gesloten ogen had ik geluisterd naar de geluiden om me heen. Geluiden die me vroeger vertrouwd voorkwamen en gerust hadden gesteld, zoals het nadruppelen van de kraan in het badwater, het venijnige tikken van de kleine batterij-wekker op mijn nachtkastje en ook mijn eigen ademhaling. Maar op dat moment maakte het mij alleen onrustiger en benadrukte die geluiden de eenzaamheid om me heen.

Ik herinner me dat ik in het bad was blijven zitten totdat het water was afgekoeld en ik het koud kreeg. Naakt was ik tussen de lakens gaan liggen. Het bed kwam me plotseling absurd groot voor na al die weken in het smalle bed van de kliniek te hebben gelegen. Ik lag op mijn rug en staarde naar het plafond. Hoe lang ik zo heb gelegen weet ik niet. Het kan een uur, maar net zo goed drie uur zijn geweest. Toen ben ik uit bed gestapt en heb mijn slaapmedicatie uit de afvalemmer in de badkamer gevist. Een dubbele dosis heb ik genomen en toen ik weer in bed lag moet ik bijna direct in een peilloos diepe slaap zijn gevallen.

Ik werd wakker door het geluid van het tikken van de regendruppels tegen het vensterglas. Nadat ik er een tijdje naar had liggen luisteren, hoorde ik nog een ander geluid. Alsof er iemand op kousenvoeten door het huis sloop. Op mijn wekker zag ik dat het half acht was. Ik had de hele nacht aan een stuk doorgeslapen. Mijn hoofd bonsde en even kneep ik mijn ogen krachtig dicht.
Geruisloos stond ik op en trok mijn ochtendjas aan. Door de kier van de slaapkamerdeur
keek ik de overloop op en zag dat de deur van de kamer van Rebekka wijd openstond. Op mijn tenen liep ik naar haar kamer. Het viel me op dat mijn koffer niet meer op de plek stond waar ik hem gisteren had achtergelaten en een onbestemd gevoel bekroop me.

Bron afbeelding: Pixabay

Harme van Kamp

7 reacties op ‘De Sodomsappel – Hoofdstuk 15 – (1/2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.