De nieuwe Messias


Zolang de mensheid bestaat is er de behoefte aan een hogere macht. Een God die voor je zorgt en je troost als dat nodig is. Die respect afdwingt, en waar je je sores bij kwijt kunt. Door de geschiedenis heen zijn over de hele wereld de meest uitlopende goden gecreëerd voor dit doel. In het christendom werd zelfs de zoon van de god, de Messias, naar de aarde gestuurd om de mensheid te redden. We kennen het verhaal.

De traditionele godsdiensten zijn, in Nederland althans, op hun retour. De kerkgebouwen worden leger en leger en omgebouwd tot luxe appartementen of trendy makelaarskantoren.

En toch werd mij afgelopen weekeinde weer duidelijk dat de mens ook nu nog altijd op zoek is naar een god waar hij tegen op kan zien, waarbij hij zijn emoties de vrije loop kan laten zonder zich daarvoor te hoeven schamen.

Maarten van der Weijden vervulde dit weekeinde die rol voor veel mensen. Hij zwom de Elfstedentocht en deed dat voor een hoger doel. Voor het heil van een groep mensen uit onze samenleving offerde hij zichzelf op, volkomen onbaatzuchtig.

En terwijl hij door het water ploeterde stonden langs de kant de mensen, noem het zijn discipelen, zijn volgelingen, hem aan te moedigen en toe te juichen en zij keken hoe hun held leed. Hoe hij, de nieuwe messias, zijn lijdensweg, zijn Via Dolorosa aflegde. Snikkend stonden ze langs de kant en aanbaden hun meester en juichten hun hosanna’s.

In sommige media ging men zelf zo ver dat de foto waarbij Van der Weijden op een brancard ligt en zijn vrouw bij hem staat en hem ondersteunt, de nieuwe piëta werd genoemd.

De aandacht voor de nieuwe Messias gaat vast nog even door. Er volgen nog interviews en huldigingen waarvan de media ons uitgebreid verslag zal doen en waarbij de volgelingen de kans krijgen hun goeroe toe te juichen. De prangende vraag die op ieder lippen brandt zal dan ongetwijfeld worden gesteld: gaan we ook de wederopstanding van Van der Weijden meemaken?

Bron afbeelding: Pixabay
Piëta van Michelangelo - Sint Pietersbasiliek, Vaticaanstad.

15 gedachtes over “De nieuwe Messias

 1. Het was een fijne poging, die ik bewonder. Maar de heisa er omheen is toch wat overdreven.

  Mensen hebben inderdaad vaak een hoger doel, een ideaal, een ‘god’ nodig. Als hen dit houvast geeft, is dit hoger doel al gedeeltelijk bereikt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb genoeg aan mezelf en mijn dierbaren.
  Hogere machten hang ik niet aan.
  Niemand is volledig onbaatzuchtig. Dat willen we graag geloven, zeker ook als het onszelf betreft. Maar er zit altijd een andere boodschap onder, ook al denk je van niet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.