Tomb Raider

Veel mensen kijken mij verbaasd en soms ook een beetje geringschattend en meewarig aan wanneer het duidelijk wordt dat ik af en toe een computerspel speel. Computergames horen toch bij de jeugd en niet bij een 70-jarige, zie je ze dan denken.

Vroeger gamede ik fanatiek, bijvoorbeeld met World of Warcraft en later Guild Wars 2, (wat beiden massively multiplayer online role-playing games -MMORPG zijn). Ik vond het heerlijk om op die manier bijvoorbeeld de stress van mijn werk af te schudden en kon me er totaal in verliezen. Maar de laatste jaren staat mijn gamebehoefte op een laag pitje.

Het spel dat ik echter altijd ben blijven volgen en spelen is Tomb Raider. In 1996 speelde ik het inmiddels epische spel, met in de hoofdrol Lara Croft, voor de eerste keer en dat ben ik door de jaren heen blijven doen. Eerst op mijn pc, later op mijn Xbox.

…Het fictieve personage uit het spel Lara Croft, Hertogin van Saint Bridget, is een excentrieke en rijke aristocrate uit het Zuidwest-Londense district Wimbledon. Ze is de dochter van Lord Henshingly Richard Croft en lady Amelia Croft en kreeg een elitaire opvoeding. Van haar derde tot haar elfde kreeg ze privéonderwijs en daarna bezocht ze de Wimbledon High School for Girls tot haar zestiende.

Lara raakte op haar zestiende voor het eerst geïnteresseerd in archeologie door een artikel van professor Werner Von Croy in de National Geographic. Na aandringen bij haar vader kreeg ze toestemming om de professor te vergezellen op zijn reis door Azië. Hij nam haar begin 1984 mee naar Angkor in Cambodja om te zoeken naar een artefact genaamd Iris.

Op Gordonstoun maakte ze kennis met bergbeklimmen en ontwikkelde ze een voorliefde voor gevaarlijke sporten, zoals schieten en skiën onder extreme omstandigheden. Nadat ze haar opleiding in Zwitserland had afgerond, ging ze op wintersportvakantie skiën in het Himalayagebergte. Op de terugreis verongelukte haar vliegtuig in de bergen en bleek ze de enige overlevende. Ze deed er twee weken over om lopend een bergdorp te bereiken en deze ervaring veranderde haar leven totaal. Ze realiseerde zich toen dat het Britse upper-class-milieu haar verstikte en dat ze alleen op reis het gelukkigst is – tot grote ergernis van haar vader die haar maandelijkse toelage uit protest stopzette.

Vervolgens ging ze twee jaar naar de Schotse privéschool Gordonstoun, die vooral bekend is doordat verschillende leden van de Britse koninklijke familie, waaronder prins Charles, er les kregen. Tot slot bracht ze drie jaar door op een Zwitserse ‘finishing school’: een school die meisjes voorbereidt op een leven in hogere kringen.

Er werd van Lara verwacht dat ze zou trouwen met Graaf van Farringdon, maar die plannen zijn door haar bijzondere carrièrekeuze op de lange baan geschoven. Farringdon heeft de hoop echter nog niet opgegeven… (Bron; Wikipedia).

Dat het spel door voortschrijdende techniek op het gebied van hardware en ontwikkelingen in de game industrie, door de jaren heen is veranderd en sterk verbeterd, hoeft geen betoog. Maar voor de geïnteresseerde lezer hier toch een overzicht. van 22 jaar Lara Croft als Tomb Raider. Van een onbeholpen houterig bewegend poppetje naar een gestroomlijnde avatar.

En dan verschijnt binnenkort de laatste Tomb Raider ever (hoogstwaarschijnlijk, want wat is zeker in de gamewereld). Op mijn blog wordt er naar de releasedatum van 14 september 2018, afgeteld, want net zoals alle “Tomb Raider fans” kijk ook ik reikhalzend uit naar deze veelbelovende episode Shadow Of The Tomb Raider.

En geloof me: ik kan niet wachten tot het moment daar is dat ik het spel voor de eerste keer kan opstarten.

Raar hè.

Harme van Kamp

15 reacties op ‘Tomb Raider

  1. Ja, dat is echt ongelooflijk, dat geldt trouwens ook voor het landschap waar ze zich in beweegt. En ook de puzzels die je moet oplossen om verder te kunnen zijn veel ingewikkelder en daardoor leuker geworden.
   Leuk dat ik een “sister in crime” heb 🙂

   Like

 1. Leuk dat je je daar kan in uitleven Harme. Ik heb twee neven die daar ook heel bedreven in zijn – maar die krijgen steevast op hun donder van hun moeder als ze teveel achter dat ding zitten. Daar heb jij alvast geen last van, dus laat je gaan.

  Liked by 1 persoon

 2. ‘Raar’, maar vooral leuk!

  Zelf ben ik een analfabeet op dat gebied, ik weet dus niet goed waarover je het hebt, maar het lijkt me een fijne bezigheid, die je gedachten flink bij het spel houdt. Pure concentratie dus.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.