Het experiment

“Want hun wijnstok is uit de
wijnstok van Sodom en
uit de velden van Gomorra;
hun druiven zijn giftige druiven,
bittere trossen hebben zij”
(Deuteronomium 32:32)

Een van de legenden over de Sodomsappel gaat over de periode dat Sodom en Gomorra werden vernietigd door God. De plant had voor die tijd heerlijke vruchten die leken op de vijg. Na de vernietiging van de twee steden onderging de plant een verandering, waardoor de heerlijke vruchten niet meer te eten waren. Vanaf die tijd groeiden de takken van de struik omhoog alsof ze continue in gebed waren, in de hoop dat op een dag alles weer hersteld zal worden en dat hij weer zal veranderen in een struik die als vanouds de lekkerste vruchten zal geven.

Niet_bidden_maar_veschten

Toen ik op 23 maart van dit jaar begon aan het experiment met het verhaal De Sodomsappel en het eerste gedeelte op mijn blog plaatste, wist ik niet waar het verhaal naar toe zou gaan, hoe het zou eindigen en wat de lengte ervan zou worden.

Ik wist ook niet of er überhaupt lezers onder mijn volgers zouden zijn die zin hadden een soort feuilleton te gaan volgen, want daar deed het mij toch aan denken. De vorm waarvoor ik had gekozen vroeg van de lezer een zekere discipline in geduld. Het was namelijk de auteur die bepaalde wanneer er weer een volgend deel zou verschijnen. En in dit geval was dat onzeker omdat het verhaal zich tijdens het publiceren ontwikkelde en dus niet van te voren te zeggen was wanneer ik weer voldoende tekst zou hebben om op mijn blog te plaatsen.

Er zijn een aantal trouwe lezers die het verhaal consequent zijn blijven volgen. Soms werd er door hen ook inhoudelijk op het verhaal gereageerd. Dit was iets dat ik had gehoopt, maar niet had verwacht. Ik was daar blij door verrast.

Vorige week zaterdag 08 september heb ik hoofdstuk 18 op mijn blog geplaatst. Voor mij is hiermee het verhaal tot een einde gekomen. Eigenlijk moet ik zeggen dat het verhaal er zelf voor gekozen heeft, het heeft zich namelijk via mij laten vertellen. Of dit voor iedereen even bevredigend is weet ik niet, maar het verhaal zal een open einde houden. 

Al met al vond ik het een mooi en boeiend experiment. niet altijd makkelijk, wel altijd spannend en fijn om te doen.

Bron afbeelding: Pinterest

14 gedachten over “Het experiment

 1. Knap dat je dit ‘project’ op je hebt genomen en naar wens hebt weten af te ronden! Zoals je weet heb ik het niet gelezen, laat je het op je blog staan?

  Like

 2. Ik was en bleef fan en sta altijd open voor een nieuw experiment!

  Soms was het wachten op het vervolg, maar de verhaallijn was niet té ingewikkeld (want ik durf al eens vergeten als ik een boek te lang laat liggen), waardoor ik vlot en vooral graag kon blijven volgen.

  Er sprak vooral empathie uit je verhaal.

  Nu begrijp ik ook de titel wat beter. (nog niet helemaal eigenlijk)

  Like

 3. Of het zo een open einde bleef of dat er nog een vervolgbladzijde zou komen was voor mij nog de vraag.

  Ik heb genoten van het verhaal. Al klinkt dat raar met de treurnis in de verhaallijn.

  Ik kijk uit naar een nieuw verhaal van jou.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.