Maria by Callas

Maria-by-Callas

Het gebeurt niet zo vaak dat ik in de bioscoop een traantje pleng, maar gisterochtend was dat het geval toen ik Maria Callas het prachtige Casta Diva uit de opera Norma van Vincenzo Bellini hoorde en zag zingen. Het was een opname van 19 december 1958 vanuit de Opéra National de Paris. Maria Callas (1923-1977) was toen 35 jaar en op de toppen van haar kunnen en populariteit.

“Ik heb twee mensen in mij. Graag wil ik Maria zijn, maar er wordt van mij verwacht dat ik Callas ben. Ik probeer ze zoveel mogelijk allebei te zijn.” Dit zijn de woorden waarmee de film Maria by Callas, gemaakt door regisseur Tom Volf, begint. Het is een boeiend, intiem en ontroerend portret geworden van een van de grootste operazangeressen van na de tweede wereldoorlog.

Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos, beter bekend als Maria Callas, je aanbid haar of je vindt het niets, een middenweg bestaat niet volgens mij. De stem van Callas was in ieder geval uniek en schoonheid is een subjectief begrip en een kwestie van smaak.

Door de volledige overgave waarmee ze zong, pleegde ze roofbouw op haar stem die al vroeg tekenen van slijtage begon te vertonen. Ook de liefdesrelatie met de Griekse reder Aristoteles Onassis, eiste haar tol.
Dit bracht haar in de tweede helft van haar carrière in grote problemen. Voorstellingen
moesten voortijdig worden beëindigd of zelfs volledig worden geannuleerd.

Maria Callas stierf in haar appartement in Parijs aan een hartaanval op 16 september 1977.

Pas na haar dood is het grote publiek echt gaan beseffen hoe uniek Callas eigenlijk was. Ze is waarschijnlijk de enige operazangeres die zoveel fans heeft onder mensen die nooit naar een opera gaan of zelf verder nooit naar klassieke muziek luisteren.

Ze stijgt met kop en schouders boven haar genre uit, tijdens haar leven, maar ook nu nog. Er is nog geen zangeres opgestaan die met Maria Callas te vergelijken valt.

De documentaire is een aanrader voor liefhebbers van opera en klassieke muziek, Maar ook voor diegenen die meer willen weten over het leven van deze onvergetelijke zangeres.

Harme van Kamp

20 reacties op ‘Maria by Callas

 1. Vanavond naar de film over het leven van Maria Callas geweest. Mooie film over een eerlijke vrouw die ongelovelijk mooi kan zingen. Maar wat een leven. Het heeft me niet zo diep geraakt als het jou deed, maar ik vind het fijn de film gezien te hebben.

  Liked by 1 persoon

 2. Lijkt me een interessante film. Veel kan ik me nog herinneren over haar leven, haar zang helaas niet. Op de toppen van haar carrière was ik een puber en jongvolwassene. Was op dat moment met andere dingen bezig. Een lacune. Tijd om naar de film te gaan.

  Liked by 1 persoon

   1. Maria Callas, het dramatische leven van de meest betoverende zangeres van de twintigste eeuw, geschreven door Ariana Huffington.
    Het boek vertelt heel veel over Callas maar ik hield niet van de snel voortvarende schrijfstijl. Een soort van ‘teveel info die niet in de diepte gaat.’

    Liked by 2 people

 3. mede door jouw reactie gaan we er vanavond naar toe. Ik las in de krant ook een goede recensie van de film. Ik was nooit zo’n operaliefhebber, maar onlangs zijn we met mijn schoonmoeder naar een operafilm geweest (Madame Butterfly). Ik vond het prachtig en dit lijkt me een mooi en interessant vervolg. Dank voor al je prachtige schrijfwerk. Ik lees het dagelijks.Groet!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.