Blikseminslag

Hakema zat op strand en keek naar de lucht en de zee. Hij zag hoe een aantal meeuwen, perfect gebruik makend van de aanwezige luchtstromen, zonder hun vleugels te bewegen als vliegers boven het water zweefden.

Zou dat het ware geluk zijn, dacht hij: zo zweven zonder zorgen voor de dag van morgen? En zouden die meeuwen zich dan bewust zijn van het feit dat ze zulke geluksvogels zijn?

Wat is geluk eigenlijk, dacht hij, en waarom zijn er zoveel mensen mee bezig? Als hij om zich heen kijkt wordt geluk dag en nacht aangeprezen. Een nieuwe auto, een grote prijs in de loterij, cruisevakanties en wat al niet meer. Vaak wordt geluk gezocht in het materiële, maar of je daar nu echt gelukkig van wordt?

Hakema had mensen ontmoet die zeiden dat ze ooit gelukkig waren geweest, of nooit. Ook had hij mensen horen zeggen dat ze zo graag gelukkig wilden zijn. Ze deden daar dan heel veel moeite voor, maakte verre reizen of gaven er veel geld voor uit. Maar nog nooit had hij iemand ontmoet die tegen hem had gezegd: ‘Morgen ben ik gelukkig geweest.’ En toch waren velen steeds maar bezig met morgen. Morgen dan zou het goed komen.

Hakema realiseerde zich dat hij niet wist wat geluk nu eigenlijk inhield en ook die zucht naar geluk begreep hij niet zo goed. Wat schoot je er mee op je daar zo druk over te maken. Daar kwam bij de vraag wanneer iemand zich gelukkig voelt. Is dat voor iedereen gelijk, een universeel gevoel dus? En wanneer je je dan gelukkig zou voelen, is dat dan een gevoel dat constant aanwezig is of bestaat geluk slechts uit korte speldenprikken van euforie?

Toen hij zo over geluk nadacht schoot hem ineens een gedicht van Hanny Michaelis te binnen. Later, toen hij weer thuis was heeft hij het boekje waarin het gedicht voorkomt opgezocht. Het gaat zo:

Met de jaren
moet er veel worden weggegooid.
De gedachte bijvoorbeeld
dat geluk mild is en duurzaam
iets als een zuidelijk klimaat
in plaats van een blikseminslag
die levenslang gekoesterde
littekens achterlaat.

Daar kon Hakema zich in vinden: “een blikseminslag die littekens achterlaat.”

Zo zou hij voortaan naar geluk kijken.

 

 

16 gedachtes over “Blikseminslag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.