De Chinese visnetten van Kochi zijn grote netten aan de kust van de havenstad Kochi (Cochin) in de Zuid-Indiase staat Kerala.

Tot voor kort dacht men dat de Chinese ontdekkingsreiziger Zheng He de netten rond 1400 AD in het zuiden van India heeft geïntroduceerd, maar uit recent onderzoek is echter gebleken dat Portugese ontdekkingsreizigers uit Macau deze eer toekomen.

Chinese vissersnetten Kochi
India, Kerala, Kochi – Chinese visnetten – december 2000 – © Harme van Kamp,  Amsterdam

Het zijn enorme houten stellages van meer dan tien meter hoog. De bediening, volgens het hefboomprincipe, gebeurt handmatig door meestal zes vissers. Grote brokken steen dienen als contragewichten als de mannen het net gecontroleerd in het water laten zakken en weer ophijsen. De vangst bestaat in het algemeen uit wat vissen en kreeftachtigen welke veelal worden aangetrokken door fel licht of aas. De vangst wordt snel verkocht aan kooplui die in hun bootjes bij de netten staan te wachten.

clone tag: -949137461074214086
India, Kerala, Kochi – Chinese visnetten – december 2000 – © Harme van Kamp, Amsterdam