Blinde vlek

Sinds een paar weken heb ik een blinde vlek. Ik kwam er op een ochtend achter toen ik in bed lag en wat voor me uit staarde. Later die dag, toen ik aan het lezen was, werd ik er opnieuw aan herinnerd.

Er bestaat natuurlijk een blinde vlek in psychologische zin, maar die bedoel ik hier dus niet. Al wil ik zeker niet beweren dat ik die niet heb. Nee ik bedoel een blinde vlek op het midden van mijn linkeroog. Een klein wit plekje midden in mijn gezichtsveld.

Nu weet ik dat iedereen een blinde vlek heeft. Dat is immers de plek op het netvlies achterin waar de oogzenuwen het oog verlaten. Daar zien we dus niets. Onze hersenen zijn echter zo slim om dat ontbrekende stukje beeld voor ons aan te vullen zodat we daar verder niets van merken.

En bij mij lijkt het nu alsof mijn hersenen hebben bedacht dat ze 71 jaar aanvullen lang genoeg hebben gevonden. Althans dat is wat ik er van maakte.

Maar even Googelen leerde mij dat er waarschijnlijk sprake is van een scotoom. En zo’n scotoom kan veroorzaakt worden door een scala aan aandoeningen, van acute zonale occulte perifere retinopathie tot natte maculadegeneratie. Klinkt heel smerig vind ik, dus maar hopen dat het dat niet is.

In januari moet ik weer voor controle langs de oogarts in verband met mijn hoge oogboldruk/glaucoom en dan zal ik het hem wel voorleggen. Ongetwijfeld heeft daar iets mee te maken.

Vanuit Zuid Spanje een fijn weekeinde gewenst.

16 gedachten over “Blinde vlek

  1. Heel vervelend. Het kan van alles zijn. Ik ben zelf al jaren onder behandeling voor een maculadegeneratie. Niet de natte versie. Het komt in mijn familie voor. Heb vaak verschillende vlekken voor beide ogen en dat is soms met autorijden heel vervelend. Het blijft verder vrij rustig. Ik hoop voor jou dat het gunstig uitvalt. Geniet nu lekker van je vakantie.

    Geliked door 2 people

  2. Dag Harme, dit kan ook het begin zijn van een loslating van je netvlies of een netvliesscheurtje. Dan is het toch belangrijk om er snel bij te zijn en je vlug naar een oogarts te begeven. Voorkomen is beter dan genezen. Hopelijk is het niet ernstig, maar toch…
    Bezorgde groet van uw dokter B.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.