Max Beckmann


Resting Woman with Carnations
Bron: Pinterest

Nog nooit had ik gehoord van de expressionist Max Beckmann. Nu is dat op zich niet zo vreemd, want ik ontdek wel vaker kunstschilders die mij tot dan toe onbekend waren.

Maar deze keer snap ik werkelijk niet waarom ik nooit eerder van de man heb gehoord en nooit eerder iets van zijn werk heb gezien. 
Ik had het geluk dat, toen ik vorige week in Madrid was, er in het Museo Nacional Thyssen Bornemisza een overzichtstentoonstelling over hem was. En ik moet zeggen, ik was onder de indruk van zijn prachtige manier van schilderen.

Max Beckmann werd geboren in Leipzig op 12 februari 1884 en overleed in New York aan een hartaanval op 27 december 1950. In 1900 begon hij zijn schildersopleiding in Weimar. Vier jaar later vestigde hij zich in Berlijn en daar huwde hij in 1906 met Minna Tube. In 1894 verloor hij zijn vader, kort voor zijn huwelijk (september 1906) ook zijn moeder, hij trouwde een maand na haar overlijden. Hij vertrok als medisch vrijwilliger tijdens de Eerste Wereldoorlog eerst naar het Oost-Pruisisch front (1914), later naar Vlaanderen en Straatsburg (1915) waar hij mentaal instortte. Hij verhuisde van Berlijn naar Frankfurt, en werd daar bijzonder leraar aan de Stedelijke Academie. In 1925 scheidde hij van Minna en huwde met zangeres Mathilde von Kaulbach, derde dochter van schilder Friedrich August Sigmund von Kaulbach en violiste Frida Schytte. Tijdens het einde van de jaren 20 had hij veel succes, had hij een goede positie als professor, en verschenen er publicaties over hem. In 1933 ontnamen de nazi’s hem deze betrekking en werd hem een tentoonstellingsverbod opgelegd. Beckmann keerde vervolgens vanuit Frankfurt terug naar Berlijn. In 1937 werd zijn werk getoond op de beruchte tentoonstelling van ‘gedegenereerde kunst’ (Entartete Kunst). 
Hij ontvluchtte Duitsland en vestigde zich in Amsterdam (1937-1947). Zijn atelier was gevestigd aan het Rokin, nummer 85. In Amsterdam kreeg hij niet veel erkenning, maar was hij wel productief. In de stad kwamen 280 schilderijen tot stand, ongeveer een derde van zijn totale oeuvre. (Bron: Wikipedia)

Hopelijk komt er in het Stedelijk Museum in Amsterdam, de stad waar hij 10 jaar heeft geleefd en gewerkt, ooit nog eens een tentoonstelling van Beckmann zodat meer mensen met zijn werk kunnen kennismaken. Ik ben dan in ieder geval één van de eerste die de tentoonstelling zal gaan  bezoeken.

Harme van Kamp

13 reacties op ‘Max Beckmann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.