Oedipus


Oedipus of ook wel Oidipus en Edipus genoemd, zullen de meeste van ons kennen van  het bekende complex.

“Het oedipuscomplex is een psychoanalytisch concept ontwikkeld door de Weense psychiater Sigmund Freud, waarbij het kind een door seksualiteit bepaalde instinctieve erotische binding ontwikkelt voor de ouder van het tegenovergestelde geslacht en de andere ouder als concurrent ziet. Het oedipuscomplex ontwikkelt zich volgens Freud het sterkst bij jongens, die zich dan dus aangetrokken zouden voelen tot de moeder en hun vader als rivaal beschouwen. Het oedipuscomplex wordt bij meisjes ook wel elektracomplex genoemd, naar de dochter van Agamemnon die haar moeder haatte omdat die Agamemnon vermoord had.” (bron Wikipedia)

Maar Oedipus zelf kennen we als de man die zijn vader vermoordde en met zijn moeder trouwde. Het is een fascinerend verhaal uit de Griekse Mythologie. Bij Oedipus zelf is overigens geen sprake van een oedipuscomplex: Hij doodt zijn vader en huwt zijn moeder niet door een verborgen verlangen, maar als gevolg van onwetendheid en het noodlot. 
Op het internet zijn de vele mythes te vinden en ook deze over Oedipus staat uitgebreid beschreven, bijvoorbeeld op Wikipedia.

Ik was zo’n geluksvogel dat ik het verhaal van Oedipus afgelopen zondag als opera heb kunnen zien in de Nationale Opera & Ballet (Stopera) van Amsterdam. Deze opera is geschreven door George Enescu, een Roemeens componist, violist, pianist, dirigent en docent. Hij verbleef lange tijd in Frankrijk waar hij zichzelf Georges Enesco noemde.

De opera, uitgevoerd door de Nationale Opera, is Franstalig en heet dan ook Oedipe. Door middel van het schrift boven het podium (bovenschrift) in zowel het Engels als het Nederlands is de tekst goed te volgen.

De 3 uur durende uitvoering was een ware belevenis voor oor en oog. Voor wat betreft het oor dankzij de muziek van Enescu en voor wat betreft het oog door de enscenering van de regisseur Àlex Ollé die er een visueel spektakel van heeft gemaakt.

Voor de liefhebbers: De opera wordt nog een aantal keer in december opgevoerd en er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Bron afbeelding: website Nationale Opera.

12 gedachtes over “Oedipus

  1. Oh dat lijkt me nu echt iets!
    Mythen blijven me sowieso boeien, maar zo’n opera zal er vast meer eer aan doen dan het doorbladeren van ‘Mythologie voor Dummies’ (wat ook al een plezier is, daar niet van) 🙂 Ik vrees echter dat ik me dan in m’n uppie richting A’dam zou moeten begeven – een ‘queeste’ an sich en ver buiten mijn comfort-zone 😅 Maar zeker weer een item voor mijn ‘bucket list’!

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.