Mooiste film ooit

Laatst stelde een vriendin mij de vraag wat ik de beste, mooiste of meest ontroerende film ooit vind.

Ha, dacht ik, daar weet ik natuurlijk direct een antwoord op en ik stond klaar om haar vraag te beantwoorden. Maar er kwam niets over mijn lippen. Geen woord, geen enkele titel.

Niet dat ik me geen titels kon herinneren. O nee. In mijn hoofd tolden filmtitels met de daarbij behorende beelden in het rond alsof ik er vanuit een ronddraaiende zweefmolen naar keek. En soms hoorde ik er in gedachten zelfs een deel van de muziek bij. 2001 A Space Odessey, Westside Story, Doctor Zjivago, Once Upon a Time in the West, The Sound of Music, Avatar, en ga zo nog maar een tijdje door.

Hulpeloos keek ik de vraagstelster aan, die als gevolg daarvan mij weer verbaasd aanstaarde. Ze vroeg wat er aan de hand was, of ik niet goed werd of zoiets. Wilde ik misschien een glas water?

Voor mij was haar vraag er een die ik onmogelijk kan beantwoorden. Ik weet gewoon niet welke ik zou moeten kiezen uit al die films die ik in mijn leven heb mogen zien. En als ik al film in gedachten zou hebben, komt direct het schuldgevoel omhoog de anderen te kort te doen. Reden waarom ik ook nooit kan en zal stemmen op overzichten zoals bijvoorbeeld de Top 2000 van NPO radio 2.

Dus vraag me beter wat ik de slechtste film ooit vind en ik zal zonder lang na te hoeven nadenken antwoorden: La Grande Bellezza.

Harme van Kamp

18 reacties op ‘Mooiste film ooit

  1. Dan zou je heel wat categorieën moeten maken want ze laten zich zo moeilijk vergelijken. Le Maître de Musique, Il Postino, La Vita è Bella zouden er zeker inzitten maar ook Sophie ’s Choice, The Sound of Music, Mamma Mia, Four Weddings and a Funeral en zoveel andere. Wat je zegt, een onmogelijke taak.

    Liked by 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.