De sprong

Alweer een jaar voorbij! Ik hoor die zin de laatste dagen geregeld om me heen. Meestal zijn het wat oudere mensen die dit zeggen, jongeren immers zijn vaak veel minder bezig met de tijd en met de vergankelijkheid van het leven.

Toen ik jong was en nog de overmoed van de jeugd bezat, maakte ik me ook niet druk om de eindigheid van het leven. Er lagen immers nog zoveel jaren in het verschiet.

Nu ik inmiddels 71 jaar ben kijk ik daar toch wel wat anders tegenaan. Tijd is iets kostbaars geworden, iets waarvan ik steeds vaker het gevoel krijg dat ik er nog maar zo weinig van tegoed heb. Levenshaast krijg ik dan.

Daarom wenste ik vanmorgen dat er komende nacht om 24.00 uur geen jaarwisseling zou gaan plaatsvinden, 2018 blijft gewoon 2018 en ik blijf dus steken op mijn huidige leeftijd en met mij iedereen om me heen.

Maar voor welke tijdspanne zou ik dan wensen dat de jaartelling op 2018 zou blijven steken en ik op 71? Voor een periode van 10-, 50- of misschien wel 100 jaar? Of wellicht voor altijd, voor eeuwig? Sommigen gruwen bij dat idee, maar mij lijkt het vooralsnog niet zo gek, al zie ik natuurlijk wel plussen en minnen. Mag ik met deze wens bijvoorbeeld kinderen afhouden van de volwassenheid en anderen de kans ontnemen zich uit dagelijkse ellende te bevrijden?

Interessante gedachten waar met een goed glas wijn en wijze vrienden fijn over te filosoferen valt, maar waarvan uiteindelijk de uitkomst vast staat. Want hoe je het er ook met wie over hebt en wat de uitkomst van je inzichten hierover ook zijn, het jaar zal vannacht om precies 00.00 uur veranderen van 2018 in 2019. Daar helpt geen moedertje lief aan.

Wat dat nieuwe jaar me gaat brengen daar heb ik geen idee van. Ik kan me er slechts aan overgeven. Dus waag ik straks de sprong weer naar het nog onbekende en maagdelijke nieuwe jaar, net zoals ik dat al 71 keer, bewust of onbewust, heb gedaan.
Ik wens jullie allemaal een goede sprong naar 2019.

Bron afbeelding; Pixabay
Harme van Kamp

21 reacties op ‘De sprong

 1. Hé Harme, jouw logje werkt blijkbaar aanstekelijk; ik doe mee en waag ook de sprong naar 2019.
  Hou je armen maar open tijdens de sprong zodat je een goede gezondheid en heel veel schrijfplezier kan opvangen. Dan kunnen we met z’n allen een jaar lang van jouw logjes genieten.

  Liked by 2 people

 2. Ik ben wel eens jaloers op de jeugd, enkel en alleen om het feit dat zij nog denken dat het leven oneindig was. Zo was ik ook maar inmiddels weet ik wel beter en dat is jammer. Die zorgeloosheid is er wel af en dat mis ik soms wel heel erg.
  Voor jou ook de beste wensen in 2019. Vooral qua gezondheid en zoveel als mogelijk in zorgeloosheid.

  Liked by 2 people

 3. Harme, kon dat maar de tijd en je biologische klok stil zetten, dan stond ik met jou in de zelfde rij. In ieder geval een goed uiteinde en een goed begin in 2019 voor jou en je huisgenoten.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.