Ruim een jaar geleden wijdde ik een blog aan het onderwerp tinnitus.
Wat mij toen het meest verraste waren de reacties van lezers waarin deze benoemde eveneens, in meer of mindere mate, last te hebben van deze storende aandoening.

Toen iemand mij onlangs liet weten dat er een literaire roman over dit onderwerp was verschenen, besloot ik direct het boek aan te schaffen. Het betreft hier het boek “De vorm van geluid” geschreven door Gregor Verwijmeren en uitgegeven bij Van Oorschot te Amsterdam

De roman vertelt het verhaal van een man die muziek catalogiseert en die van de ene op de andere dag geluiden in zijn hoofd hoort -suizen, fluiten, piepen en ruisen- waardoor hij wordt beroofd van alles wat hem dierbaar is. De Tinnitus brengt hem aan de rand van de waanzin. Hij gaat op een zoektocht naar inzicht en verlossing die hem langs genezers, therapieën en lotgenoten voert.

Toen ik begon te lezen was ik direct geboeid door de filosofische schrijfstijl. Maar gaandeweg het lezen gebeurde er iets vreemds. De tinnitus bij mij werd agressiever, luider, althans zo ervoer ik dat. Door voortdurend met de tinnitus bezig te zijn in de vorm van het verhaal, was het voor mij niet meer mogelijk de geluiden in mijn hoofd te negeren. Wanneer ik met mijn dagelijkse dingen bezig ben, lukt dat in het algemeen aardig, maar door er steeds over te lezen kwam de tinnitus voor mij teveel op de voorgrond.

Ik heb dus moeten besluiten het boek voor dit moment niet verder te lezen, hoe spijtig ik dat ook vind.
Voor diegenen echter die onbekend zijn met dit fenomeen, of voor hen die hun tinnitus beter kunnen hanteren dan ik, is het boek een echte aanrader. Het is zowel als paperback en e-book verschenen.

Klik hier voor een interview met de schrijver bij VPRO boeken.

Bron afbeelding: Uitgeverij Van Oorschot, Amsterdam.